12.6.2008

Käryän!

Työpäivän intensiivisen kotisivutyöskentelyn jälkeen suhautin koti-Kuopioon siirtyäkseni intensiiviseen kotisivutyöskentelyyn harrastuspuolella. Kaikkeen sitä ryhtyykin. Puolisoni kyllä ehdotti, että pysyisit sivussa, kun et kuitenkaan malta olla puuttumatta asiain kulkuun.

Ihan arvostettu, valtakunnallinen firma yritti opettaa pariakymmentä juniorijalkapallojoukkueen joukkueenjohtajaa ja valmentajaa tekemään ja päivittämään kotisivuja. Istuimme kaksi ja puoli tuntia, suurin osa suoraan töistä tulleina, ilman taukoja. Huokauksista päätellen moni ei kovin paljon koulutuksesta kostunut.

Että siis futisvalmentajan tai -vanhemman pitäisi tietää, mitä tarkoittaa tiedon vieminen juuritasolle? Tai osata säätää kuvien pikselit kohdalleen nettijulkaisemista varten? Ymmärtää, mitä tarkoittavat hakemistorakenteet ja meta-tagit?

Höpöhöpö. Miten kiitollinen olinkaan ajatellessani, että töissä meillä sentään on paremmin! Rutistus Kotimaa-yhtiöitten verkkopalveluihin!

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kun Tim Berners-Lee esitteli World Wide Webin idean vuonna 1989, ajatus oli jakaa tieteellisiä dokumentteja helposti verkossa maantieteellisistä rajoista piittaamatta. Hyperteksti (= linkit tekstin sisällä) teki siirtymisen dokumentista toiseen erityisen helpoksi. Tätä tarkoitusta varten kehitettiin ensimmäinen selain, ja kohteena oli tietysti tieteellistä nörttiporukkaa... Jokainen ymmärtää, että lähtökohdasta on menty tosi kauas, vaikka tekninen perusta on edelleen sama: HTML-dokumentit ja www-palvelinohjelmisto.

Www-sivuja voi päivittää monella tavoin, eikä siitä pääse mihinkään, että erilaisiin tarkoituksiin tarvitaan erilaisia järjestelmiä. Jos haluaa pystyä tekemään kaiken sen mitä innovaatioita pursuava netti tarjoaa, täytyy myös omaksua jatkuvasti uutta tietoa. Jos haluaa vain nopeasti päästä päivittämään nettisivujaan, täytyy valita helposti käytettävä päivitystyökalu, joka ei voi koskaan tarjota rajattomia mahdollisuuksia.

Kansiorakenne tosin on www-palvelin tietokoneessa ihan sama kuin kotikoneessakin, kansioilla vain on eri nimet.

Helena K. kirjoitti...

En lakkaa hämmästelemästä, että näitä kotisivutyökaluja kehittävät ilmeisesti aina vain nörtit eivätkä arkikäyttäjät. Minua niin säälittivät nuo valmentajaparat eilen.

Yksi asia toimi paremmin kuin töissä: taulukoitten luominen ja muokkaaminen -toiminto oli näppärämpi.

Sanoo hän, joka on tänään tuskaillut taulukoitten kanssa...

Anonyymi kirjoitti...

...näitä kotisivutyökaluja kehittävät ilmeisesti aina vain nörtit eivätkä arkikäyttäjät...

Samaa mieltä, ja samoin erilaiset yritysohjelmistot ovat usein kyllä käytettävyydeltään yksiä insinöörinunelmia!

Tilanne on paranemassa, ainakin Google näyttää tarjoavan palveluja, joita ei tarvitse käyttää manuaali toisessa kädessä. Kokeilkaa itse mitä ominaisuuksia löydätte esim. Google Mapsista vain klikkailemalla siellä täällä ja raahaamalla hiiren kursorilla esim. reittisuunnitelmaa! Hauskaa!

Siinäkin suhteessa on valoa näkyvissä, että Microsoftkin on lopulta kääntänyt kelkkansa ja kehittää ohjelmistojaan avoimia standardeja tukeviksi. Weppikehittäjien arki on koko tämän vuosikymmenen ollut sitä, että ensin tehdään sovellus W3c:n standardien mukaan, ja sitten käytetään 2/3 työajasta siihen että se toimii oikein myös Internet Explorerissa.

Yhä intuitiivisempia ja hauskempikäyttöisiä järjestelmissä odotellessa, kesän iloa!