10.3.2008

Viestejä keltaisessa bussissa

Terveiset Maltalta. Viime vuosi oli perheellemme melkoisen raskas ja päätimme, että hiihtolomalla juhlistamme siitä selviämistä ulkomailla.

Malta on vain 14 x 27 km kokoinen saari Välimerellä, 93 km Sisiliasta etelään ja 288 km Tunisiasta itään. Väkeä on kylläkin varsin tiheässä, 1274 neliökilometrillä, mikä on eniten Euroopassa.

Historiaa riittää 7000 vuoden ajalta. Jälkensä ovat jättäneet foinikialaiset, karthagolaiset, roomalaiset, bysanttilaiset, arabit, normannit, saksalaiset, espanjalaiset, johanniittaritarit, ranskalaiset ja englantilaiset.

Vuonna 60 apostoli Paavali haaksirikkoutui Maltalle (Apt. 27-28). Hän evankelioi Maltan kolmessa kuukaudessa niin, että kristinuskosta tuli vallitseva uskonto. Arabien 220 vuoden valtakausikaan ei sitä heilauttanut.

Maltalaiset ovat hartaita katolisia. Kirkkoja on n. 360 ja ne ovat aina auki. Katolisuus näkyi myös Maltan kuuluisissa keltaisissa busseissa. Busseja on yli 500 ja ne ovat halpoja (47 senttiä per matka), sympaattisia ja siinä määrin kulahtaneita, että suomalaisen näkökulmasta perillepääsy tuntui toisinaan hiukan epävarmalta. Kuljettajat yleensä omistavat bussinsa, joten useimmat oli koristeltu Jeesuksen, Neitsyt Marian, paavin tai Äiti Teresan kuvilla. Aika monessa oli iso tarra: "Tee Jeesuksesta elämäsi keskipiste ja jatkat matkaa Hänen kanssaan ikuisuudessa."
Suomalaisista "lentokonerukoilijoista" (Kotimaa 28.2.) tulisi Maltalla luultavasti myös linja-autorukoilijoita.

3 kommenttia:

Turre kirjoitti...

Heipä hei, tulin vastavierailulle!

Kivan näköisen blogin olet koonnut, ja hauskoja havaintoja tässä Malta-tekstissäsi. :) Siunausta sinne!

Anonyymi kirjoitti...

Toinenkin Pariisinkävijä täällä tänään : )
Tuolla Maltalla voisi olla hauska poiketa. Oliko siellä ahtaan oloista kun sanoit väkiluvun olevan tiheänlaista? Tarkoitan, että oliko siellä ns. siunaaman rauhaa?
Voimia loman jälkeiseen elämään. Sen luulisi olevan innostavaa, kun on saanut pitää lomaa, mutta jotenkin kai ihminen on aika alavireessä loman jälkeen; oma kokemus.
Siunaavin terv. ja halauksin :)

Anonyymi kirjoitti...

"Mies yli laidan" ja nyt
Täti huterassa mutta siunatussa keltaisessa bussissa !
Matkanteko se on näköjään johtava teemanne; ettei meistä kukaan jäisi yksin matkan varrelle tai peräti hukkuisi - voimia ja luovia ideoita, joiden avulla sekalaista seurakuntaa saadaan luotsattua kohti päämäärää ...