25.8.2008

Kirkkoa nettiin

Kovin hitaasti on kirkkomme ottanut käyttöön internetin mahdollisuudet. Vasta viime keväänä pääsi kunnolla käyntiin Hengellinen elämä verkossa -hanke, jossa kootaan yhteen kirkon verkkopalveluja ja koulutetaan työntekijöitä.

Kuitenkin tuore uutinen kertoo, että 83 % suomalaisista käyttää nettiä säännöllisesti. Alle 40-vuotiaista internetiä käyttävät lähes kaikki. Käyttö kasvaa nopeasti myös yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä. Heistä nettiä käyttää jo yli 40 prosenttia.

Kirkkoväen kokoontuessa ei mene kovin monta minuuttia, kun jo päivitellään, miten helppoa kirkosta eroaminen on netin kautta. Tamperelaisten vapaa-ajattelijoitten sivuston kautta on viidessä vuodessa jättänyt kirkon jo yli 115500 henkeä.

Tänä syksynä käynnistyy kirkon vastaveto: kuulukirkkoon.fi-palvelu, joka tukee kirkon jäsenyyttä ja helpottaa siihen liittymistä. Miksi vasta nyt?

Kun seurakuntien perustyö tehdään itsenäisissä paikallisseurakunnissa, verkkomaailma vaatii uudenlaista ajattelua. Verkkopalvelut eivät koskaan ole vain paikallisia vaan ne ylittävät seurakuntien ja maiden rajoja. Verkko ei myöskään kunnioita hierarkioita ja muutos on nopeaa. Melkoinen haaste hitaasti kääntyilevälle kirkkolaivalle.

Ensimmäinen askel nettimaailmaan on se, että seurakunta saa kotisivunsa kuntoon ja opettaa työntekijänsä käyttämään niitä. Toisinaan tuntuu, että kotisivu-uudistus on pitkä ja tuskallinen prosessi. Ja kun se on saatu valmiiksi, huokaistaan ja annetaan olla. Ihan kuin kotisivut olisivat vain esite muiden joukossa. Informatiivisista sivuista on vielä pitkä matka siihen, että toimitaan vuorovaikutuksessa seurakuntalaisten kanssa ja luodaan verkkosisältöä yhdessä.

Paitsi, että internet haastaa seurakuntatyön aika- ja paikkasidonnaisuuden ja kirkon instituutiona, se haastaa myös toiminnan työntekijäkeskeisyyden.

Näemmekö tässä uhan vai mahdollisuuden?

Teksti on julkaistu osittain myös Kuopion seurakuntayhtymän Kirkko ja koti -lehdessä 15.8.2008

Ei kommentteja: