23.11.2009

Kirkkoherraksi kelpoinen

Kirkkoherran virka on merkittävä. Johtaahan hän koko työyhteisöä ja on sen tärkein edustaja moneen suuntaan. Hän on myös seurakuntansa hengellinen johtaja.

Työurallani olen nähnyt monenlaisia esimiehiä. Latistajia. Innostajia. Lyhytjänteisiä lehahtelijoita. Sitkeitä puurtajia. Reiluja ja maanläheisiä. Puolueellisia, oman hovinsa ylläpitäjiä. Vastuuta pakenevia. Vastuuseen nääntyviä. Kuuntelevia. Puolikuuroja. Pilkunviilaajia. Visionäärejä. Kiireisiä mutta silti läsnäolevia. Kiireisiä ja etäisiä.

Olen nähnyt, miten empaattinen, innostava ja asiantuntijoihinsa luottava esimies saa työntekijät ylittämään kaikki rajansa. Ja senkin olen nähnyt, miten esimiehen kylmyys, kyynisyys ja kyräily tappavat innon ja ilon.

Kun olin valtion töissä, rekrytointi-ilmoituksia mietittiin todella tarkkaan. Kirjoitettiin selkeästi työpaikan perustehtävä ja noudatettiin yhtenäistä graafista ilmettä. Nämä ilmoitukset olivat merkittävä profiloinnin väline - tällainen organisaatio me olemme, tällaista työtä meillä tehdään. Ajateltiin myös, että työhön perehdyttäminen alkaa jo siitä, kun hakija lukee ilmoituksen.

Lisäksi pidettiin tärkeänä sitä, että kaikki, mitä hakijalta toivotaan, kerrotaan selvästi, ja että myös palkkauksen perusteet mainitaan - sekä turhien kyselyjen välttämiseksi että hakijan oikeusturvan varmistamiseksi. Niitä kriteerejä ei nimittäin sorvata enää siinä vaiheessa, kun nähdään, keitä on hakijoina.

Pitkät litaniat lisäävät toki kustannuksia - printtimediassa. Mutta nykyisinhän ilmoitellaan pääasiassa sähköisesti, joten millejä ei tarvitse laskea.

Katsotaanpa, millaisia kirkkoherran virkoja on tällä hetkellä haettavana (evl.fi, Kotimaa). Heinäveden, Iisalmen, Joutsan ja Valtimon seurakuntien kirkkoherroilta edellytetään suomen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä ruotsin kielen tyydyttävää ymmärtämisen taitoa. Siinä kaikki!

Joutsa toki etsii "vankan hallintokokemuksen omaavaa, neuvottelutaitoista hengellistä johtajaa", ja Iisalmi "innovatiivista ja ihmissuhdetaitoista hengellistä johtajaa".

Helsingin Mikaelin seurakunnan kirkkoherranhakuilmoitus on lähes täydellinen. Työyhteisön kuvauksen lisäksi on kerrottu, mitä viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää, kuten hengellistä johtajuutta, hyviä johtamisvalmiuksia ja yhteistyötaitoja, vahvaa hallinnollista osaamista, seurakuntatyön laaja-alaista tuntemusta, kykyä kehittämistyöhön.

Lisäksi on mainittu, että virkaa hakevan tulee olla pastoraalitutkinnon suorittanut pappi, ja että vaaditaan seurakuntatyön johtamisen tutkinto. Kielitaitovaatimuksetkin toki kerrotaan. Oikeastaan ainoa, mikä tästä puuttuu, on palkkauksen vaativuusryhmä ja peruspalkka euroina.

Mitähän tapahtuisi, jos hakisin vaikkapa Valtimon kirkkoherraksi? Täytän nimittäin epäilyksettä nuo kielitaitovaatimukset.

Jostain syystä arvelen, että en päätyisi vaalisijoille.

Ei kommentteja: