22.2.2009

Paimen, herra, puutarhuri - vai kippari?

Kiuruvedellä oli taas hieno juhla 15.2. Uusi kirkkoherra Risto Pentikäinen aseteltiin virkaansa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Juhlat olivat samalla arvokkaat ja leppoisat, sopivasti päivän päähenkilön näköiset.

Eero Svärd työsti jo heti juhlien jälkeen upean kuvagallerian päivän tapahtumista seurakunnan sivuille. Eerolle kuuluu myös kiitos oheisesta kuvasta. Eikö se olekin hieno! Kirkkoherra odottamassa piispan, työtovereitten ja seurakunnan siunausta työhönsä, yksinäisellä ja nöyrällä paikalla mutta luottavaisesti tulevaisuuteen tähyten.

Ennen vanhaan sanottiin, että sana kirkkoherra olisi tullut suomen kieleen ruotsista, missä se on kyrkoherde, kirkonpaimen. Tämä etymologia ei kai nykytiedon valossa pidä paikkaansa mutta paimeniksi kirkkoherrat on ymmärtääkseni kutsuttu, laumaansa kaitsemaan.

Ristollekin annettiin viikko sitten runsaasti ohjeita paimentehtävään. Wille-piispan mukaan on tärkeää muistaa myös arkailevat lauman jäsenet. Jos he eivät uskalla tulla paimenen luokse, paimenen on mentävä heidän luokseen. "Kirkon tehtävänä on pitää esillä uskoa Jumalaan, ei uskonnollisuutta. Oikeamielisyyttä ja ihmistä ei saa unohtaa juhlamenojen alle, tällaisena aikana varsinkaan. Toivon, että pidät ihmisen puolta. Toivon, että kutsut, kannat ja houkuttelet ihmisiä Kristuksen luokse", kehotti piispa.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Toivo Remes sanoi, että seurakunnan pitää kasvattaa kirkkoherra omakseen. Hänen mielestään entisiltä kirkkoherroilta voi oppia ainakin sen, miten tärkeää on voimakas, Kristus-keskeinen saarna, ja ihmisten kohtaaminen.

Genelecin johtajan Veikko Hyvösen mukaan kirkkoherran on tärkeää hoitaa seurakuntaa kuin puutarhaa ja muistaa keskittyä olennaiseen, seurakunnan perustehtävään. "Mikään tässä maailmassa ei korvaa ihmisille sanomaa armollisesta Jumalasta", Hyvönen sanoi.

Täällä meillä päin valittiin viime viikolla myös lääninrovastia, paimenta koko Ylä-Savolle. Se ei ollut helppoa, kun tehtävää ansiokkaasti kuusi vuotta hoitanut Lapinlahden kirkkoherra Lauri Jäntti ei halunnut enää tehtävässä jatkaa. Äänestyksessä Vieremän kirkkoherra Jukka Koivusalo ja Varpaisjärven kirkkoherra Olli Kortelainen saivat tasaäänet. Tuomiokapituli nimittänee tehtävään heistä toisen seuraavassa kokouksessaan 12.3. (Jälkihuomautus: pitivät ylimääräisen kokouksen 24.2. ja valitsivat Jukka Koivusalon.)

Suon Laurille mielelläni hänen tutkimusvapaansa mutta ikävä tulee. Lauri on käynnistänyt Ylä-Savon viestintähankkeet ja ollut työn sisällön puolesta lähin esimieheni. Enkä olisi ehkä koskaan tähän työhön edes hakenut, ellei minulle olisi vakuutettu, että Lauri Jäntin kanssa on tosi mukava tehdä töitä. Niin on ollut! Ja monenlaista esimiestä on minunkin työhistoriaani jo mahtunut. (Helsinkiin tiedoksi, että Lauri olisi kyllä hoidellut sen Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston erinomaisesti.)

Piispan mukaan mies, joka osaa purjehtia, osaa hoitaa myös seurakuntaa. En ymmärrä purjehtimisesta paljoakaan mutta oletan, että kapteenille on eduksi vankka ammattitaito, levollinen mielenlaatu, jämäkkyys, kaukokatseisuus ja erinomaiset yhteistyötaidot. Näitä kaikkia voimme odottaa myös seurakuntiemme kippareilta.

2 kommenttia:

Eero Svärd kirjoitti...

Kiitos taas tiiviistä srk:mme tapahtumien koosteesta. Niin kuin Osmon juhlasta, niin kirjoitat tästäkin, selkeästi ydinajatuksilla. Ei liene haitaksi, kun laitoin sen linkkinä srk:n kuvasivulle?

Helena K. kirjoitti...

No ei todellakaan haittaa. Luettavaksi kai nämä on tarkoitettu. Minulla olisi muuten sinullekin kaikenlaista asiaa mutta näemme kai keskiviikkona klo 11?