30.1.2010

Yhdelle näistä vähäisimmistä

Iisalmen seurakuntatalolla on ollut vauhdikasta väkeä viime viikkoina. 300 neljäsluokkalaista astui kirkkolaivaan.

Kiersin yhden ryhmän mukana. Olin oikein ylpeä siitä, miten työtoverini viestivät näitten pienten ihmisten kanssa.

Lasten suoruus oli hämmentävää. Kun diakoniatyön rastilla juteltiin lapsen elämän vaikeista asioista, kuten perheen rahahuolista, isovanhemman kuolemasta ja vanhempien riidoista, yksi lapsista kertoi, että heillä isä ja äiti riitelevät, ja toinen, että kaverin äiti on kuollut. Lähetystyön rastilla he ihmettelivät, miten muutamat jyvät voivat olla jossakin päivän ruoka, ja kuulivat, miten iisalmelaiset auttavat lapsia, jotka joutuvat asumaan kadulla.

Katsoimme perjantai-illan ratoksi perheen kanssa Danny Boylen kahdeksan Oscarin elokuvan Slummien miljonääri (2008). Se oli oiva valinta - vauhtia ja vaarallisia tilanteita nuorisollemme, kurkistus erilaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin, Intiaan, herkkä tarina rakkaudesta, rohkeudesta ja uskollisuudesta. Sekä lisäksi hyvä tilaisuus keskustella maailman kodittomista lapsista ja siitä, millaiset vaarat heitä vaanivat.

Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteiden päällikkö Sami Lahdensuo kirjoitti Helsingin Sanomissa 29.1. lasten kärsimyksestä humanitaarisissa kriiseissä. Haitin maanjäristys vaikutti välittömästi kolmen miljoonan haitilaisen elämään ja heistä kolmasosa on lapsia. Se on mieletön määrä. World Vision on löytänyt yksinäisiä, apua etsiviä lapsia jopa 45 kilometrin päässä pääkaupungista Port-au-Princestä. "Hyväksikäyttö ja ihmiskauppa ovat aina läsnä siellä, missä kriisit tapahtuvat", Lahdensuo muistutti.

UNICEF kertoo löytävänsä, rekisteröivänsä ja vievänsä turvaan Haitissa noin 4000 lasta päivässä. Yhteisvastuukeräys ja Kirkon Ulkomaanapu ovat keränneet jo yli 1,9 miljoonaa euroa katastrofiapuun. Tarvitaan puhdasta vettä, toimiva jätehuolto, rokotteita, ruokaa, kouluja.

Sami Lahdensuon mielestä Suomella olisi valtiona runsaasti parantamisen varaa lasten auttamisessa humanitaarisissa kriiseissä. Kuitenkin näitten pienimpien ja turvattomimpien pitäisi olla ensimmäisiä suojelun kohteita silloin, kun maailma hajoaa ympäriltä.

He tarvitsevat meidän apuamme. Nyt heti ja monta vuotta eteenpäin.

2 kommenttia:

pau kirjoitti...

Heissan Helena.

Hyvä kannanotto lasten tilanteeseen ja muutenkin.Tuota kautta voi "puhua" lapsilleen maailman tilanteesta, katsomalla vaikkapa elokuvaa, jolloin tulee ikään kuin toisten suulla ym. kerrottua elämän realiteetteja.
Iloa päivääsi, voimia arkeen ja Jumalalta jaksamista!
toivottelee Paula

Helena K. kirjoitti...

Kiitos, Paula!