22.2.2010

Verkkotyö on muuta kuin kotisivut - mutta jostakin on aloitettava

Mitä sinulle tarkoittaa seurakunnan verkkotyö? Seurakunnan kotisivuja?

Sain olla mukana ensimmäisessä ryhmässä, joka maassamme koulutettiin Hengellinen työ verkossa -kouluttajiksi. Nyt on takana ensimmäinen itse vedetty koulutus tästä aiheesta, viime viikolla olimme lapinlahtelaisen Surma-ahon Karin kanssa Paltamossa kainuulaisia opastamassa.

Pidin kovasti kurssilaisista. He olivat kaikki naisia ja useimmat diakoniatyöntekijöitä. Heillä oli runsaasti suoria kysymyksiä. Miksi? Minne? Kenen kanssa?

Kotimaa24-palvelussa on kirjoitettu kiinnostavasti internetin mahdollisuuksista. Meri-Anna Hintsala kertoo aiheesta "viran puolesta" eli verkkokeskustelijan näkökulmasta. Kiitos, Meri-Anna, olemme saaneet teksteistäsi hyvää koulutusaineistoa!

Satu Kreivi-Palosaari kirjoitti: "...sosiaalisessa mediassa on kyse postmodernille ajalle tyypillisestä jakamisesta, kokemisesta ja kohtaamisesta, joissa hierarkioilla ei ole mitään merkitystä. Se on ongelma kirkolle. Demokraattinen rinnallakulkeminen ei ole luontevin elämisen tapa instituutiolle, mutta hiljaa hyvä tulee..."

Paljon on meillä vielä opettelemista. Varsin usein olen huomannut, että edelleen aika monelle seurakunnan verkkotyö tarkoittaa seurakunnan kotisivuja. Työskentely verkossa on toki monin verroin enemmän, mutta jostainhan on aloitettava.

Riitta Bonny kirjoitti Kotimaa24:ssä seurakuntien kotisivuista ja niiden kuvaviesteistä: "Suomalaisten seurakuntien nettisivut hakkaavat englantilaiset monessa suhteessa. Englannissa seurakunnilla ei ole usein varoja suunnitteluun eikä ylläpitoon ja tuloksena on tasoltaan monenkirjavia tai amatöörimäisiä sivuja, jotka eivät aina anna hyvää kuvaa siitä, millainen seurakunta on tai mitä siellä tapahtuu."

Aika useinhan tilanne on meilläkin tämä. On se näppärä lukiolaispoika, joka tekaisee sivut - ja lähtee opiskelemaan eikä sivuja sen koommin huolla kukaan. Tämä on yksi asia, jossa rovastikuntayhteistyöllä voitaisiin saada tuloksia aikaan - hoidetaan yhdessä palveluntarjoajien kilpailutus, sivujen suunnittelu ja kehittäminen.

Iisalmen rovastikunnassa uusimme aika monen seurakunnan sivut yhdessä. Juuri saamani raportin mukaan seurakuntien kotisivujen käyttäjätutkimuksessa kaikki Ylä-Savon seurakuntien kotisivut sijoittuivat mainiosti. Lapinlahden seurakunnan sivuilla oli koko tutkimuksen tyytyväisimmät käyttäjät. Tutkimukseen osallistui useita seurakuntia ja seurakuntayhtymiä.

Totta kai tämä kertoo siitäkin, että isoissa kaupungeissa myös netin käyttäjät ovat kriittisempiä. Joissakin meidän seurakunnissamme myös vastaajamäärät jäivät melko pieniksi. Mutta kannattaa tästä silti olla hyvillään! Ja kuuluttaa yhteistyön voimaa!

Pienissä seurakunnissa verkkoviestintä voi onnistua vain, jos työkalut ovat niin yksinkertaisia, että jokainen työntekijä oppii niitä käyttämään. Lisäksi tarvitaan oivallus, että viestintä kuuluu jokaisen asiantuntijan työhön.

Seurakunnan omilla sivuilla voi tietysti tehdä myös hengellistä työtä verkossa. Meillä esimerkiksi Kiuruveden seurakunnan sivuilta löytyvät upeat Kuvia ja raamattua ja Kuvia ja virsiä -kuvagalleriat. Varpaisjärvellä on hartausblogi. Ja Vieremällä työntekijäblogi. Kurkistakaa!

Ei kommentteja: