13.11.2008

Isot ja pienet innovaatiot

Yksi meidän yläsavolaisen viestinnän kehittämishankkeemme tavoitteista on tuottaa toimintatapoja, tai suorastaan innovaatioita, jotka olisivat siirrettävissä myös muiden seurakuntien käyttöön.

Siis mikä on innovaatio? Innovaatiolla tarkoitetaan yleensä uudella tavalla hyödynnettyä tietoa ja osaamista. Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskuksen eli Tekesin sivuilla Anne Palkamo kirjoittaa innovaatioista näin:

Innovaatio voi olla iso tai pieni. Olennaista on, että on syntynyt kokonaan uusi näkökulma, ainutkertainen ratkaisu, toimintatapa tai tuote. Innovointiin kuuluu olennaisesti tietoinen ajattelu ja määrätietoinen työskentely. Innovaatiossa jotain tapahtuu ennalta arvaamatta: syntyy oivallus, aineisto järjestäytyy tai tapahtumat etenevät yllättävästi omalla painollaan.

Tässä pari työyhteisöviestinnän koulutuksissa esiin noussutta arjen innovaatiota viime viikoilta:

Seurakunta A totesi, että työntekijät eivät tunne riittävästi toistensa työtä. Päätettiin, että tästedes työntekijäkokouksissa yksi kerrallaan kertoo kymmenen minuutin verran työstään - ja toiset kuuntelevat aktiivisesti.

Seurakunta B totesi, että kun työkokousten sihteeriys kiertää, muistioista on joskus todella vaikea ottaa selkoa ja toisaalta niitten laatiminen koetaan varsin uuvuttavaksi. Onhan selvää, että vaikkapa kanttorien tai lastenohjaajien ammattitaito on muissa asioissa kuin kirjoittamisessa. Päätettiin, että hankitaan kokoustekniikan koulutusta elämää helpottamaan.

Nämä oivallukset eivät ehkä saisi mitään innovaatiopalkintoja. Uskon kuitenkin, että ne parantavat olennaisesti vuorovaikutusta ja tiedonkulkua näissä seurakunnissa.

Valtakunnallisesti tänä syksynä on keskusteltu kahdesta verkkohankkeesta, joissa kirkon väki on lähtenyt aukomaan uusia uria. Ehkä näitäkin voisi kutsua innovaatioiksi.

Ensin avattiin eroakirkosta.info -sivusto vastavedoksi vapaa-ajattelijoitten eroakirkosta.fi -sivustolle. Nyt on myös julkistettu kirkon sivusto City-yhteisössä. Sen nimi on raflaavasti Rakkauden ammattilaiset. Molempien tavoitteena on puhutella erityisesti kirkkoon kriittisesti suhtautuvia nuoria aikuisia.

Kotimaa-lehti jo kysyy, pitääkö kirkkoon liittää eroottisia mielikuvia, jotta siitä tulisi jännittävä. "Rakkauden ammattilaiset" tarkoittaa yleensä nimittäin prostituoituja (sekä itäsuomalaista bändiä, jossa soittaa mm. entinen opiskelijani Ukko Happonen). Lue, mitä vastaa Nuori aikuinen kirkon jäsenenä -hankkeen projektisihteeri Henna Hauta-aho.

Henna ja muut kirkon verkkohankkeitten ja nuorten aikuisten maailman ykkösasiantuntijat ovat muuten mukana verkkoviestintäpäivässämme Lapinlahden Portaanpäässä lauantaina!

Ei kommentteja: