8.10.2009

Internetpöhelöt ja ruohonjuuri

Kierrän parhaillaan viestintähankkeemme seurakuntia antamassa henkilökohtaista "vierihoitoa" työntekijöille erilaisissa viestinnän kysymyksissä.

Ikävän usein asioitten eteneminen tuntuu kilpistyvän välineongelmiin. Koneita ja ohjelmia ei ole, ne ovat vanhentuneita tai niitä ei osata tai haluta käyttää.

Samaan aikaan työkumppanilta tulee linkki keskusteluun, jota on käyty Tampereen MindTrek-konferenssissa viikko sitten. Siellä digitaalisen median ammattilaiset jakoivat ja kuuntelivat alan visioita. Oli puhuttu verkkoidentiteeteistä, henkilöbrändeistä, kommunikaatioteknologioiden demokratisoitumisesta. Jos jonkun puhujan esitys ei ollut mieleen, asiaa oli kommentoitu jo luennon aikana, Twitterissä tietenkin.

Konferenssista kirjoittaneet luonnehtivat MindTrekiä leikkisästi "internetpöhelöiden kokoontumisajoiksi".

Ja minä opetan sähköpostin käyttöä. Kontrasti ei voisi olla suurempi.

Kuulen, miten lukija vetää henkeä: Haa! Taas yksi todiste siitä, että kirkossa ollaan ajasta jäljessä!

Höpsis. Ihmiset voivat olla huippupäteviä työssään, vaikka he eivät olisi ikinä kuulleet sosiaalisesta mediasta.

Heistä on huoli. Miten vältetään eriarvoistuminen? Tämä ei ole ikäkysymys. Uusien viestintävälineiden ja -tapojen nopeita omaksujia on kaikissa ikäluokissa, samoin niiden vieroksujia.

Alkaa tuntua siltä, että kirkko tarvitsisi melkoisen massiivisen Tietotekniikkataidot ajan tasalle -koulutusohjelman. Kuka sellaisesta huolehtii? Vai kuvitellaanko, että aika hoitaa? Toisaalta - ei ole itsestäänselvää, että joku nuori nettipeliekspertti osaisi käyttää Exceliä.

Aiemmissa työpaikoissani tietotekniikan perustaitoja on pidetty välttämättöminä ja niiden hankkimiseen on kannustettu tai jopa lievästi painostettu, ellei muu ole tehonnut. Siten on myös varmistettu, että ihmiset eivät ainakaan puutteellisten atk-taitojen takia turhaudu ja väsy työssään.

Kirkko rakas! Anna meille meidän tarpeellinen atk-oppimme, ennen kuin pakotat alistumaan sähköiseen laskutukseen ja vastaaviin hirveyksiin!

Ja varjele meidät internetpöhelöiltä!

Ei kommentteja: