20.10.2009

Suomen kaunein kirkko


Kun olin pieni, perheen lomamatkoilla käytiin myös kirkkoja katsomassa. Löysinkin eri puolilta Suomea toinen toistaan kauniimpia temppeleitä, joissa haaveilin meneväni naimisiin.

Muistan, että esimerkiksi Olavinlinnan kappeli oli aika vahvoilla tässä kisassa. Myöhemmin, köyhänä opiskelijana, oli hauska leikitellä ajatuksella saapumisesta hevosten vetämillä rattailla pitkin hulppeaa lehmuskujaa Vanhassa Vaasassa sijaitsevaan Mustasaaren kirkkoon (Carl Fredrik Adelcrantz 1786).

Lopulta minut vihittiin melkoisen tavallisessa Jyväskylän kaupunginkirkossa (L. I. Lindqvist 1880). Se oli kotikirkkoni, tärkeä ja tuttu. Siellä, tietyn pylvään vieressä, olin istunut 14-vuotiaasta asti nuorten torstaimessuissa.

Lapsuuteni kirkkovertailut ovat väkisin tulleet mieleen nykyisessä työssäni, olenhan saanut tutustua moniin savolaisiin kirkkoihin. Jos nyt valitsisin vihkikirkkoa, yksi nousisi ylitse muiden: Vieremän kirkko. (Ja Vieremähän taas sijaitsee aika lailla keskellä Suomea, Kokkolan korkeudella, 120 km Kuopiosta Ouluun päin.)

Vieremäläiset ovat kyllä jo ehdottaneet, että eivätkös nämä amerikkalaistyyliset liitonvahvistamisseremoniat ole rantautuneet meillekin, tänne vain "uusintavihkimiseen"!

Vieremän kirkko on pieni, joten tunnelma on aina läheinen. Se on kaunis kuin koru. Sen kuvaston symboliikka on äärimmäisen rikas. Siellä on siniset penkit.

Vieremän kirkon on suunnitellut arkkitehti Ilmari Launis ja se vihittiin käyttöön tapaninpäivänä v. 1919. Tulossa on siis kirkkokaunokaisen 90-vuotisjuhlat 26.12.2009.

Kotimaa-lehdessä oli taannoin juttu Suomen rumimmasta kirkosta. Ilmoitan täten Vieremän kirkon Suomen kaunein kirkko -kisaan!

Lue lisää Vieremän kirkosta.

Ei kommentteja: