2.10.2009

Miten karkotan vapaaehtoisen. Opas seurakunnan työntekijälle

Kun seurakuntalainen ehdottaa jotain tehtävää, jonka hän voisi hoitaa, kerro hänelle, että työntekijöitä on kyllä riittävästi siihenkin hommaan. Ehtoollista jakamaan nyt ei ainakaan voi ketään päästää, eiväthän ne edes opi, milloin niiden pitää tulla alttarille.

Järjestä vapaaehtoisille koulutusta sielunhoitoon / pyhäkoulun pitoon / lehden tekoon mutta jätä heidät sitten oman onnensa ojaan. Unohda verkoston huolto, ylläpito, laajentaminen ja jatkokoulutus. Se on aivan liian vaivalloista.

Älä lähetä kerran-vuodessa-kiitoksia ja pikku tervehdyksiä, kuten Päivän sanoja. Eivät ne niitä lue kuitenkaan ja kalliiksi tulisi. Kauden aloitus- ja päätöstilaisuudet ovat myös silkkaa ajan hukkaa.

Kun huomaat, että vapaaehtoisesi jännittää puhumista yleisön edessä, älä missään tapauksessa rohkaise häntä mutta muista korjata puheessa ilmenneet opilliset epätarkkuudet. Yleisöhän voisi muuten luulla, että hän edustaa seurakunnan kantaa.

Jos vapaaehtoisesi on jonkun erityisalan asiantuntija, kuten atk-insinööri, älä vahingossakaan ota hänen taitojansa käyttöön. Kuka nyt haluaisi vapaa-aikana tehdä sellaista, mitä tekee työkseen! Tarjoa mieluummin vaikka sählykerhon vetämistä. Tai kahvinkeittoa.

Mikäli olet tyytymätön vapaaehtoisen panokseen, älä vain sano sitä hänelle suoraan. Senkun siirrät vaivihkaa hänen vastuualueensa jollekulle toiselle. Mainitse tästä siirrosta ohimennen, älä hukkaa kallista aikaasi perusteluihin.

Älä ikinä päästä vapaaehtoisia huseeraamaan seurakunnan nettisivuille. He ovat tietoturvariski! Blogit ovat erityisen vaarallisia. Niissä voi esittää vaikka mitä outoja mielipiteitä. Kirjoittakoot niitä siis vain kirkkoherrat.

Anna joku seurakunnan iso tapahtuma joka vuosi saman porukan hoidettavaksi, "kun te teitte sen niin hyvin viimeksi". Jonain vuonna se porukka päättää, että nyt riitti ja ehkä sen tapahtumankin voi unohtaa, jo se järjestettiinkin kymmenen kertaa.

Jos lupaat seurakunnan tiloja tai muita resursseja vapaaehtoisryhmän käyttöön, unohda kertoa siitä muille työntekijöille. Niin kyseinen ryhmä saa kärsiä toisten työntekijöitten ihmettelystä. Kyllä se aktiivisuus siitä sitten hiipuu.

Unohda kutsua vapaaehtoiset palavereihin, joissa heidän vastuualuettaan käsitellään. Hoidatte kokouksen paljon nopeammin ja tehokkaammin työntekijöitten kesken eikä tarvitse tuhlata ilta-aikaa.

Jos olet mies, välttele naisia, jotka ovat sinua paremmin koulutettuja. He saattavat erityisen vaarallisesti kyseenalaistaa perinteiset toimintatapanne. Ja siitä nyt ei seuraa kuin hankaluuksia.

Näillä opeilla pääset jo varsin pitkälle ja voitte taas jatkaa kokoustamista ja kahvinjuontia työntekijöitten kesken ilman hankalia ja ymmärtämättömiä maallikoita.

Ja huokailla, miten raskasta on, kun aina pitää kaikki tehdä yksin.

1 kommentti:

Henrietta Grönlund kirjoitti...

Hei Helena!

Tässä lisää hyviä vapaaehtoistoiminnan kehittämisohjeita, joita joskus olen koulutuspäivissä tarjoillut.
Terveisin Henrietta Kirkkopalveluista

Vapaaehtoistoiminta: Näin epäonnistumme

1. Aloita kunnianhimoinen vapaaehtoisprojekti oman työn ohella
2. Älä karsi mistään
3. Älä kerro kollegoille tai ainakaan ota heitä mukaan: torju synergia
4. Kilpailkaa keskenänne vapaaehtoisista (tai käyttäkää samoja vapaaehtoisia kaikissa mahdollisissa tehtävissä)
5. Älä delegoi tai tee yhteistyötä: voit välttää synergiaa myös esimerkiksi oppilaitosten, SPR:n, Marttojen ja/tai muiden järjestöjen kanssa
6. Järjestä tiedotuskampanja ja pitkä koulutus vapaaehtoisille, yksin
7. Kun uuvut: siirrä vastuu vapaaehtoisille
8. Luovu vapaaehtoisten tukemisesta ja työn ohjaamisesta ja keskity muuhun työhön, jota olet koko ajan tehnyt (vasemmalla kädellä ja laiminlyöden) vapaaehtoisprojektin ohessa
9. Mieti perusteluja kirkkoherralle ja seurakuntaneuvostolle: miksi projekti tyssäsi, vapaaehtoiset hävisivät ja seurakuntalaiset olivat hämmentyneitä
10. Työn hedelmät: Vapaaehtoistyö seurakunnassa lopetetaan tuloksettomana, Vahvistetaan ajatusta ”seurakuntalaisia ei kiinnosta, he ovat niin itsekkäitä”, ja /tai: Jos kohta 9 sujui hyvin, seurakunta jyvittää vapaaehtoistyön yhdelle uudelle työntekijälle tai projektille, joka ei tee muuta. Hän voi aloittaa kohdasta 3, jotta vapaaehtoistyö jää mahdollisimman erilliseksi muiden työntekijöiden ja seurakunnan arjesta