21.12.2009

Räjähtävät kirkot

Nyt tiedän aavistuksen siitä, mitä tuskaa kokevat ne papit, jotka valmistelevat pyhäaamun saarnojaan lauantai-iltaisin. Ja minun piti vain suunnitella kahden joululaulutilaisuuden juonnot Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkkoon ja yksi pieni hartaus, ei sen kummempaa!

Miten monesti olenkaan istunut kriittisenä kuulijana kauneimmissa joululauluissa. Milloin yhteislaulua on ollut mielestäni liikaa, milloin liian vähän. Milloin puheet ovat olleet liian pitkiä, milloin kaanaankielisiä, milloin liian niukkoja tai pinnallisia.

No siitäpä sain. Pääsin itse miettimään, mitä haluaisin ihmisille sanoa. Kun joukossa on vakituisia kirkkovieraita ja niitä, joille kauneimmat joululaulut ovat vuoden ainoa kirkkoreissu. Kun penkissä istuu kaiken ikäistä väkeä, ainoana yhteisenä nimittäjänä halu laulaa tuttuja joululauluja.

Meneillään oleva sesonki on haasteellinen. Kirkot ovat kerrankin täynnät, räjähtävät suorastaan. Joulusaarnoja pohdiskelin vuosi sitten blogissani. Kirkkokansa on jouluna heterogeenisempaa kuin koskaan, joten puheitten valmistelukin on erilaista - tai ainakin sen pitäisi olla.

Heitä oli paljon. Varsinkin klo 19, kun luvassa oli myös tiernapoikaesitys. Iisalmen pastorien tämänvuotinen innovaatio on ollut "ekumeeniset tiernapojat". Ajatus tiernapojista syntyi yhteiskristillisen 090909-päivänavaustempauksen palautekokouksessa.

Tiernapojissa laulavat Herodeksena kirkkoherra Arno Toivanen luterilaisesta seurakunnasta ja Mänkkinä kirkkoherra Elias Huurinainen ortodoksisesta seurakunnasta. Knihtinä on saarnaaja Erkki Lahtinen ja Murjaanien kuninkaana pastori Charles Shaheen, molemmat helluntaiseurakunnasta. Nelikkoa on ohjannut ja puvustanut ruustinna Kaija Toivanen. Säestäjänä toimi kanttori Martti Rytkönen.

Pastorit eivät laulaisi yhdessä, elleivät he muutenkin tekisi hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä. Siksi tämä tiernapoikaprojekti on merkittävä.

Yli 1200 henkeä on aikamoinen kirkkoväki. Mutta kyllä oli tunnelmakin korkealla, ja joululaulut soivat komeasti. Perheeni moitiskeli äänentoistoa, täytyy kuulostella, minkätasoinen ongelma se oli. Ainakin ihmiset löysivät oikeat laulut oikeaan aikaan.

Sen, mitä halusin sanoa, voi tiivistää Maaria Leinosen joulurunon osaan:

On se Sinullekin annettu
tehtävä
jouluna
ja joulun jälkeen:
iloksi sinutkin
on tarkoitettu
iloa viemään
valoa pimeään
hymyä
hyvää sanaa.

Kukaan ei niin köyhä
ettei jaettavaksi
ystävällisyyden lahjaa
kukaan ei niin rikas
ettei sitä tarvitsisi.

Ilo annettu jaettavaksi
valo vietäväksi eteenpäin.

Hyvää Joulua
ihmiset –

iloa
valoa
rauhaa

Lämmin kiitos lukijoilleni tästä vuodesta! Siunattua joulujuhlaa!

Ei kommentteja: