11.12.2009

Vuoropuhelun kirkkohallitus?

Olen joitakin kertoja päässyt käymään kirkkohallituksessa.

Sanon päässyt, kahdesta syystä. Katajanokan jugend-talot ovat hurmaavia, en väsy niitä ihastelemaan. Kirkkohallituksen asiantuntijat ovat aina olleet osaavia, ystävällisiä ja yhteistyöhaluisia.

Siksi minusta on kummallista, että se kuva, minkä täällä paikallisseurakunnissa saa kirkkohallituksesta, on ihan toinen.

Kirkkohallitus määräilee. Kirkkohallitus tekee elämän vaikeaksi. Kirkkohallitus ei tiedä seurakuntien arjesta mitään. Kirkkohallitus senkun paisuttaa kasvotonta koneistoaan.

Kun mietin, mistä tämä johtuu, tulin siihen johtopäätökseen, että kirkkohallitus näyttäytyy seurakunnille useimmiten ainoastaan yleiskirjeittensä kautta.

Katsotaanpa yhtä sellaista, joka läheisesti koskettaa viestintää.

Olen kaksi vuotta paasannut seurakunnissa, että pois tyhjät kirkkosalit kotisivuilta ja esitteistä, tilalle oikeita ihmisiä ja elämää, seurakunta ei ole monumentteja vaan ihmisiä!

Vaan mitä ohjeistaa kirkkohallitus: Kirkoissa saa kuvata vain, jos kaikki kuvauksen kohteet antavat siihen suostumuksensa. Kas kun henkilötietolain mukaan "henkilön uskonnollista vakaumusta koskeva tieto on arkaluonteinen tieto, jonka käsittely on pääsääntöisesti kielletty". (Yleiskirje 42/2009, Kuvan ja äänen välittäminen kirkollisista tilaisuuksista.)

Ehkä jatkossa menemme kirkkoon naiset hunnutettuina, miehet irtoviiksiin ja vappuneniin naamioituneina, kuten kuopiolainen sanaseppo, pankinjohtaja Pentti Tuovinen ehdottaa Savon Sanomien yleisönosastokirjoituksessaan.

Kansalaisvaikuttamisen ja vuoropuhelun kanavia on etsitty eri organisaatioissa aktiivisesti viime aikoina. Yksi hyvä esimerkki on valtiovarainministeriö. Viranomaistehtävää voi hoitaa myös asiakaslähtöisesti ja palveluhenkisesti.

Hei kirkkohallitus! Kirkon strategia 2015 koskee myös teitä!

Sen mukaan sopisi siirtyä käskyttämisestä vuoropuheluun.


---

J.K. Kirkon tiedotuskeskuksen tiedote 15.12.2009:
Seurakuntien tulee ilmoittaa webkuvaamisesta kirkossa
Kirkoissa saa valokuvata sekä välittää kuvaa ja ääntä webkameroilla.

Seurakunnille tarkoitetussa Kirkkohallituksen 12.11.2009 julkaisemassa yleiskirjeessä 42/2009 ohjeistettiin seurakuntia ilmoittamaan selkeästi esimerkiksi kyltein, mikäli kirkossa on ns. web-kamerat. Erillistä suostumusta kuvaamiseen ei kirkollisiin tilaisuuksiin osallistuvilta tarvitse pyytää.

”Kirkkohallituksen yleiskirjeissä annettu ohjeistus on osoitettu nimenomaan seurakunnille ja koskee seurakuntien harjoittamaa toimintaa. Kirkkohallitus ei yleiskirjeellään pyri ohjeistamaan tavallisia kirkossa kävijöitä", sanoo hallintopäällikkö Mikko Salmela.
Taustalla on tietosuojavaltuutetun ohje, jonka mukaan tunnistettavien henkilöiden kuvaaminen web-kameralla ja tämän kuvan välittäminen internetissä liittyy henkilötietolain määräyksiin. Niiden mukaan uskonnollista vakaumusta koskeva tieto on arkaluonteinen henkilötieto. Näin henkilöt, jotka eivät halua itseään kuvattavan, voivat valita kirkosta esimerkiksi paikan, joka ei näy kamerakuvassa.

Ei kommentteja: