30.12.2009

Saako joulua inhota?

Tiedän, otsikko on epäkorrekti. Varsinkin kirkon työntekijältä, hyvänen aika.

En kuitenkaan voi mitään sille, että nyt huokaisen: ihanaa, taas kokonainen vuosi seuraavaan jouluun. Enkä minä ole edes tehnyt jouluna töitä, kuten niin monet työtoverini.

En ole koskaan pitänyt kiiltokuvista. Kristus on arkea eikä mikään jouluseimi-idylli.

Opin jo varhain, että joulu on stressin aihe. Missä ollaan, kenen kanssa, kuka valmistaa ja mitä. Jouluun liittyy aina tunne siitä, että on väärään aikaan väärässä paikassa.

En muista lapsuuden jouluista paljoakaan. Kaitafilmeillä rusettipäinen tyttö lausuu samettimekossaan runoa kuusen katveessa. Perhe soittaa ja laulaa. Herroilla on valkoiset paidat ja rouvilla jakkupuvut. Sen muistan, että matkustelevan pankkivirkailijatädin lahjat peittosivat aina 1-0 mummon neuleet. Täti myhäili tyytyväisenä, mummo ei.

Myöhemmin äitipuoleni kestitsi jouluisin näitä edesmenneen äitini sukulaisia, vuosikausia. Siinä oli omat ristiriitansa. Kysynpä vain, moniko uusperheen äiti tänä päivänä ryhtyisi sellaiseen.

Minulle on täysin käsittämätöntä, että jotkut ystäväni lueskelevat kaikessa rauhassa kirjauutuuksia joulun alla. Ja nauttivat joulukonserteista. Miten ne ehtivät?

Osittain joulukammoni johtuu siitä, että olen kotitalousihminen vain olosuhteiden pakosta (= viisihenkinen perhe). Joulu on joka vuosi melkoinen ponnistus. En myöskään ole koristelija enkä askartelija ja lahjojakin keksin huonosti.

Luen joka joulu Tiina Steniuksen loistavan jutun Kotilieden joululehdestä vuodelta 1994. Sen nimi on Ensi joulu on oikea joulu? Siinä sanotaan mm. näin:

Jouluna ihminen mitataan ja punnitaan. Pitää luoda myyttinen joulu, josta mitään aineellista ei pidä puuttuman, kaikki käden käänteessä, henkisyyden ja vaatimattomuuden vaippaan puettuna.

Toden totta. Viis tutkinnoista, siinä se vasta nainen mitataan, miten puhtaan, kauniin, tunnelmallisen, maistuvan ja kaikki mahdolliset sukuhaarat huomioon ottavan joulun onnistuu loihtimaan.

Aina jossain klikkaa. Viimeistely puuttuu. Osa siivouksesta hoidetaan sulkemalla ovia, kun enempää ei jakseta. Joulutorttuja ei tehdä ollenkaan eikä niistä kukaan pitäisikään. Piparitaikina tehdään itse, ja muutama muu ehdoton juttu. Kaikesta rationalisoimisesta huolimatta tuntuu, että en riitä. Omassa päässänikö se mittari niin rajusti tikittää vai missä?

On toki hetkiä, jolloin koen joulusta onnea.

Rakastan joululauluja ja niiden laulamista. On ihanaa lueskella ystävien ja sukulaisten joulukirjeitä, Suomesta ja maailmalta. Kuusen tuoksu ja kynttilät - parhaimmillaan hiljaisessa talossa, toisten nukkuessa. Sekin on toki mukavaa, jos rakkaat ovat jouluun tyytyväisiä. Tai jos pääsee jonkun osaavan emännän kauniiseen joulupöytään.

Ehkä suurin jouluilo syntyi niinä vuosina, kun pojat olivat pieniä. Kävimme tonttulakkeinemme ja lyhtyinemme laulamassa lähinaapureillemme. Yksinäisen vanhan miehen karu tupa ja joulu kissan kanssa. Ankaran naapurin tädin vaivoin kätketty liikutus.

Siinäkö se oli se oikea joulu, toisten ilahduttamisessa? Ilo annettu jaettavaksi, valo vietäväksi eteenpäin...

26.12.2009

Tulkaa minun tyköni kaikki


Vieremän pieni soma kirkko pullisteli tänään. Oli syytäkin, kirkon 90-vuotisjuhlat sentään. Ja kirkkokuoron 50-vuotisjuhlat.

Ja miten upea kantaatti! Työtoverini Iisalmen seurakunnasta, kanttori Hannu Virpi (kuvassa urkujen takana), oli sen säveltänyt. Hannun sävellys Septettoni voitti muuten viime vuonna Chamber Music Seinäjoki -kilpailun yleisöäänestyksen.

Juhlakantaattia oli harjoiteltu Vieremällä jo yli vuoden ajan. Kuoro, solistit ja soittajat olivat pääosin vieremäläisiä. Huima ponnistus pieneltä, alle 4.000 asukkaan seurakunnalta. Kantaatin nimi Tulkaa minun tyköni kaikki löytyi kirkon pääoven yläpuolella olevasta tekstistä. Kantaatti pohjautuu muutenkin tähän Matteuksen evankeliumin kohtaan (11:25-30).

Kantaatti kävisi jumalanpalveluksesta. Ei tarvittaisi saarnaakaan, musiikin voima on mahtava. Kantaatissa vuorottelivat ihanalla tavalla kuoro, solistiset osuudet, ja soitinyhtye (sello, viulu, kanteleet ja urut). Erityisesti ihastelin kanteleita. Ne soittivat taivaallisiin tunnelmiin.

Kaikkiin vieremäläisiin koteihin jaettiin joulun alla kirkon historiikki. Siitä selviää, että tuomiokapituli olisi halunnut aikanaan Vieremälle Josef Stenbäckin paloturvallisen kivikirkon. Vieremäläiset pitivät kuitenkin päänsä ja saivat mieleisensä - huokeamman - puukirkon ja myös haluamansa arkkitehdin, Ilmari Launiksen. Näin perustelivat vieremäläiset:

Ennen kaikkea on rakennustoimikunta asiaa käsitellessään pitänyt ikään kuin johtolankana sitä, ettei kirkko ulkonaista komeutta ja muhkeutta tavoitellessaan tulisi kustannuksiensa vuoksi kansalle vastenmieliseksi painajaiseksi, vaan että jokainen mielihyvällä uhraisi roponsa kohtuullisen puukirkon rakentamiseksi. Näin ollen pysyisi kirkko kansalle rakkaana ja sen aineellinen tukeminen tuntuisi kevyeltä.

Voisiko edellisestä vetää analogian myös kirkkoon instituutiona?

Vieremän kirkkoa koettelivat erilaiset muutosmuodit mutta 1995-98 se palautettiin alkuperäiseen asuunsa. Kirjoitinkin jo aiemmin syksyllä Vieremän kirkkokaunokaisesta.

Kirkon vihkiäisjuhlaan v. 1919 oli kutsuttu myös kirjailija Juhani Aho, joka asui Kyrönniemen pappilassa 1876-83. Ahon isä Theodor Brofeldt toimi tuolloin Iisalmen emäseurakunnan kappalaisena Vieremällä.

Aho ei päässyt kirkon vihkiäisiin mutta kirjoitti kirjeen, jossa hän toivoi, että kirkosta, koulusta ja vanhasta pappilasta leviäisi valoa ympäristöön, ja että hänen isänsä esimerkki ja maailmankatsomus - ankara, totinen ja paljon vaativa, mutta samalla sovinnollinen - pysyisi seurakuntaelämän sisältönä ja suolana.

21.12.2009

Räjähtävät kirkot

Nyt tiedän aavistuksen siitä, mitä tuskaa kokevat ne papit, jotka valmistelevat pyhäaamun saarnojaan lauantai-iltaisin. Ja minun piti vain suunnitella kahden joululaulutilaisuuden juonnot Iisalmen Kustaa Aadolfin kirkkoon ja yksi pieni hartaus, ei sen kummempaa!

Miten monesti olenkaan istunut kriittisenä kuulijana kauneimmissa joululauluissa. Milloin yhteislaulua on ollut mielestäni liikaa, milloin liian vähän. Milloin puheet ovat olleet liian pitkiä, milloin kaanaankielisiä, milloin liian niukkoja tai pinnallisia.

No siitäpä sain. Pääsin itse miettimään, mitä haluaisin ihmisille sanoa. Kun joukossa on vakituisia kirkkovieraita ja niitä, joille kauneimmat joululaulut ovat vuoden ainoa kirkkoreissu. Kun penkissä istuu kaiken ikäistä väkeä, ainoana yhteisenä nimittäjänä halu laulaa tuttuja joululauluja.

Meneillään oleva sesonki on haasteellinen. Kirkot ovat kerrankin täynnät, räjähtävät suorastaan. Joulusaarnoja pohdiskelin vuosi sitten blogissani. Kirkkokansa on jouluna heterogeenisempaa kuin koskaan, joten puheitten valmistelukin on erilaista - tai ainakin sen pitäisi olla.

Heitä oli paljon. Varsinkin klo 19, kun luvassa oli myös tiernapoikaesitys. Iisalmen pastorien tämänvuotinen innovaatio on ollut "ekumeeniset tiernapojat". Ajatus tiernapojista syntyi yhteiskristillisen 090909-päivänavaustempauksen palautekokouksessa.

Tiernapojissa laulavat Herodeksena kirkkoherra Arno Toivanen luterilaisesta seurakunnasta ja Mänkkinä kirkkoherra Elias Huurinainen ortodoksisesta seurakunnasta. Knihtinä on saarnaaja Erkki Lahtinen ja Murjaanien kuninkaana pastori Charles Shaheen, molemmat helluntaiseurakunnasta. Nelikkoa on ohjannut ja puvustanut ruustinna Kaija Toivanen. Säestäjänä toimi kanttori Martti Rytkönen.

Pastorit eivät laulaisi yhdessä, elleivät he muutenkin tekisi hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä. Siksi tämä tiernapoikaprojekti on merkittävä.

Yli 1200 henkeä on aikamoinen kirkkoväki. Mutta kyllä oli tunnelmakin korkealla, ja joululaulut soivat komeasti. Perheeni moitiskeli äänentoistoa, täytyy kuulostella, minkätasoinen ongelma se oli. Ainakin ihmiset löysivät oikeat laulut oikeaan aikaan.

Sen, mitä halusin sanoa, voi tiivistää Maaria Leinosen joulurunon osaan:

On se Sinullekin annettu
tehtävä
jouluna
ja joulun jälkeen:
iloksi sinutkin
on tarkoitettu
iloa viemään
valoa pimeään
hymyä
hyvää sanaa.

Kukaan ei niin köyhä
ettei jaettavaksi
ystävällisyyden lahjaa
kukaan ei niin rikas
ettei sitä tarvitsisi.

Ilo annettu jaettavaksi
valo vietäväksi eteenpäin.

Hyvää Joulua
ihmiset –

iloa
valoa
rauhaa

Lämmin kiitos lukijoilleni tästä vuodesta! Siunattua joulujuhlaa!

16.12.2009

Kirsi Virtanen ampui kirkkoa - osuiko, upposiko?

Toimittaja Kirsi Virtasen teräväsanaisen radioblogin aiheena oli tänään raha. Huomattava osa ohjelmasta kului kirkkoa röykyttäessä.

Kirkko oli taas rikas ja ahne riistäjä. Ylikapitalisoitunut suorastaan. Se kerää rahaa viekkaudella. Kirkko sumuttaa, hämää ja valehtelee samalla tavalla kuin horoskooppien laatijat.

Kirkko ryhdistäytyy kahdesti vuodessa puhuakseen pehmeästi auttamisesta ja lähimmäisenrakkaudesta mutta puheiden takana on vain rahanahneus. Erityisesti kirkko on kärppänä paikalla silloin, kun ihmisiä kuolee joukoittain. Mitä nuorempia, sen parempi kirkolle - näin uhoaa Kirsi Virtanen.

Papit tekevät työtään rahasta ja koska on mukavaa ryystää kahvia kekkereillä. Papit jopa hyväksyvät kirkkoon kuulumattomia (kuten Kirsi Virtasen) kummiksi ihan vain jotta itsellä palkka juoksisi. (Mikähän mekkala siitä olisi tullut, jos Virtasta ei olisi hyväksytty kummiksi!)

Kirsi Virtanen, tervetuloa Savoon katsomaan, miten rikkaasti täällä seurakunnat elelevät! Vaikka Kaasisen Riitta Pielavedeltä voi kertoa, miten ylenpalttista on!

Tervetuloa myös diakonin kierrokselle köyhistä köyhimpien luo. Luultavasti näkisit, että verorahoilla tehdään myös jotain hyödyllistä.

Jututa kuusi jouluhartautta päivässä pitävää kalpeaa pappia, joka on viimeksi nähnyt vapaapäivän monta viikkoa sitten, ja päätä, kannattaako häntä kadehtia.

Mielikuva rikkaasta kirkosta on niin luja, että edes omia seurakuntapäättäjiä ei tahdo saada vakuuttumaan siitä, että seurakunnalla voi olla tosi tiukkaa taloudellisesti. Saati sitten joitakin etelän toimittajia.

Huonosti on seurakuntien viestintä onnistunut, kun toimittaja ei keksi yhtään mitään hyvää kirkon tekemisistä.

Tai no, keksi kuitenkin. Virtanen kertoi liittyneensä kirkkoon pariksi viikoksi saadakseen perinteiset kirkkohäät. Tämä kuului olevan hyvin yleistä hänen tuttavapiirissään. Sekö ei sitten ole huijausta ja valehtelua?

Onneksi Kirsi Virtanen ei ole yhtäkuin kaikki Suomen toimittajat. Yleensä toimittajat nimittäin suhtautuvat arvostavasti ja yhteistyöhakuisesti kumppaneihinsa.

Alkuperäisen ohjelman voi kuunnella täällä. Kirkko esiintyy kohdasta 14:12 eteenpäin. Ei kannata kuunnella, jos olet kirkon työntekijä ja umpipuhki joulukiireistä, tulet vain surulliseksi!

11.12.2009

Vuoropuhelun kirkkohallitus?

Olen joitakin kertoja päässyt käymään kirkkohallituksessa.

Sanon päässyt, kahdesta syystä. Katajanokan jugend-talot ovat hurmaavia, en väsy niitä ihastelemaan. Kirkkohallituksen asiantuntijat ovat aina olleet osaavia, ystävällisiä ja yhteistyöhaluisia.

Siksi minusta on kummallista, että se kuva, minkä täällä paikallisseurakunnissa saa kirkkohallituksesta, on ihan toinen.

Kirkkohallitus määräilee. Kirkkohallitus tekee elämän vaikeaksi. Kirkkohallitus ei tiedä seurakuntien arjesta mitään. Kirkkohallitus senkun paisuttaa kasvotonta koneistoaan.

Kun mietin, mistä tämä johtuu, tulin siihen johtopäätökseen, että kirkkohallitus näyttäytyy seurakunnille useimmiten ainoastaan yleiskirjeittensä kautta.

Katsotaanpa yhtä sellaista, joka läheisesti koskettaa viestintää.

Olen kaksi vuotta paasannut seurakunnissa, että pois tyhjät kirkkosalit kotisivuilta ja esitteistä, tilalle oikeita ihmisiä ja elämää, seurakunta ei ole monumentteja vaan ihmisiä!

Vaan mitä ohjeistaa kirkkohallitus: Kirkoissa saa kuvata vain, jos kaikki kuvauksen kohteet antavat siihen suostumuksensa. Kas kun henkilötietolain mukaan "henkilön uskonnollista vakaumusta koskeva tieto on arkaluonteinen tieto, jonka käsittely on pääsääntöisesti kielletty". (Yleiskirje 42/2009, Kuvan ja äänen välittäminen kirkollisista tilaisuuksista.)

Ehkä jatkossa menemme kirkkoon naiset hunnutettuina, miehet irtoviiksiin ja vappuneniin naamioituneina, kuten kuopiolainen sanaseppo, pankinjohtaja Pentti Tuovinen ehdottaa Savon Sanomien yleisönosastokirjoituksessaan.

Kansalaisvaikuttamisen ja vuoropuhelun kanavia on etsitty eri organisaatioissa aktiivisesti viime aikoina. Yksi hyvä esimerkki on valtiovarainministeriö. Viranomaistehtävää voi hoitaa myös asiakaslähtöisesti ja palveluhenkisesti.

Hei kirkkohallitus! Kirkon strategia 2015 koskee myös teitä!

Sen mukaan sopisi siirtyä käskyttämisestä vuoropuheluun.


---

J.K. Kirkon tiedotuskeskuksen tiedote 15.12.2009:
Seurakuntien tulee ilmoittaa webkuvaamisesta kirkossa
Kirkoissa saa valokuvata sekä välittää kuvaa ja ääntä webkameroilla.

Seurakunnille tarkoitetussa Kirkkohallituksen 12.11.2009 julkaisemassa yleiskirjeessä 42/2009 ohjeistettiin seurakuntia ilmoittamaan selkeästi esimerkiksi kyltein, mikäli kirkossa on ns. web-kamerat. Erillistä suostumusta kuvaamiseen ei kirkollisiin tilaisuuksiin osallistuvilta tarvitse pyytää.

”Kirkkohallituksen yleiskirjeissä annettu ohjeistus on osoitettu nimenomaan seurakunnille ja koskee seurakuntien harjoittamaa toimintaa. Kirkkohallitus ei yleiskirjeellään pyri ohjeistamaan tavallisia kirkossa kävijöitä", sanoo hallintopäällikkö Mikko Salmela.
Taustalla on tietosuojavaltuutetun ohje, jonka mukaan tunnistettavien henkilöiden kuvaaminen web-kameralla ja tämän kuvan välittäminen internetissä liittyy henkilötietolain määräyksiin. Niiden mukaan uskonnollista vakaumusta koskeva tieto on arkaluonteinen henkilötieto. Näin henkilöt, jotka eivät halua itseään kuvattavan, voivat valita kirkosta esimerkiksi paikan, joka ei näy kamerakuvassa.

30.11.2009

Hyvästi, marraskuu

Tämän päivän paras puoli on, että se on marraskuun viimeinen päivä.

Siitä huolimatta, että on rakkaan veljeni nimipäivä ja ystäväni syntymäpäivä.

Marraskuu on vuosi vuodelta vaikeampi. En enää osaisi asua rannikolla, missä marras kestää koko talven. Pahoin pelkään, että niin on pian myös Savossa. Tekisivät viisaita päätöksiä Kööpenhaminassa!

Kun pimeys oikein riepoo, yritän muistaa, että kerran olin marraskuussa niin sairas, että sain olla kiitollinen, että olin hengissä. Kun mustuus hyökkää, muistelen heitä, jotka puolustivat ja pakenivat 70 vuotta sitten.

Tuohon verrattuna lämmin koti, siisti sisätyö ja huumorintajuinen perhe ovat luksusta.

Anna-Maija Raittila sanoi kerran, että marraskuu on kaikkein armollisin kuukausi. Siinä ei ole mitään turhaa. Saman on ehkä kokenut tämän runon kirjoittaja Helena Anhava:

Rauhan väri on harmaa,
ei ankea vaan ajaton,
ei alistunut vaan tyytyvä.

Otat maiseman vastaan
kuin astuisit tauluun,
sen avaruuteen
tyveneen oloon
kun murhe on vaiti,
lepoon asettunut.

Marraskuussa pitäisikin saada asettua lepoon ja olla ihan hiljaa. Ikävä kyllä siihen ei työelämässä ole oikein mahdollisuuksia vaan tehokas on oltava ympärivuotisesti.

Eikä yksin työelämässä. Joka tuutista tursuaa vaatimusta. Parisuhde on jämähtänyt ja vaatii kehittämistä! Joululahjat on paketoitava nyt, ettei tule viime tingan kiire! Kaikki joukkueen vanhemmat mukaan talkoisiin! Liikuntaa kolmesti viikossa tai hyvästi terveys! Jos perhe ei syö yhdessä, se ei myöskään pysy yhdessä! Löydä palvelupaikkasi seurakunnassa!

Olen miettinyt Kiuruveden kirkkoherran Risto Pentikäisen sanoja: "On arvokasta, että seurakunta ylipäänsä on."

Kuka kaipaa kirkollista puuhamaata? Marraskuussa? Jos vain saisi nuokkua kirkon nurkassa sellaisena kuin on ja muutaman tutun virren tai joululaulun laulaa.

23.11.2009

Kirkkoherraksi kelpoinen

Kirkkoherran virka on merkittävä. Johtaahan hän koko työyhteisöä ja on sen tärkein edustaja moneen suuntaan. Hän on myös seurakuntansa hengellinen johtaja.

Työurallani olen nähnyt monenlaisia esimiehiä. Latistajia. Innostajia. Lyhytjänteisiä lehahtelijoita. Sitkeitä puurtajia. Reiluja ja maanläheisiä. Puolueellisia, oman hovinsa ylläpitäjiä. Vastuuta pakenevia. Vastuuseen nääntyviä. Kuuntelevia. Puolikuuroja. Pilkunviilaajia. Visionäärejä. Kiireisiä mutta silti läsnäolevia. Kiireisiä ja etäisiä.

Olen nähnyt, miten empaattinen, innostava ja asiantuntijoihinsa luottava esimies saa työntekijät ylittämään kaikki rajansa. Ja senkin olen nähnyt, miten esimiehen kylmyys, kyynisyys ja kyräily tappavat innon ja ilon.

Kun olin valtion töissä, rekrytointi-ilmoituksia mietittiin todella tarkkaan. Kirjoitettiin selkeästi työpaikan perustehtävä ja noudatettiin yhtenäistä graafista ilmettä. Nämä ilmoitukset olivat merkittävä profiloinnin väline - tällainen organisaatio me olemme, tällaista työtä meillä tehdään. Ajateltiin myös, että työhön perehdyttäminen alkaa jo siitä, kun hakija lukee ilmoituksen.

Lisäksi pidettiin tärkeänä sitä, että kaikki, mitä hakijalta toivotaan, kerrotaan selvästi, ja että myös palkkauksen perusteet mainitaan - sekä turhien kyselyjen välttämiseksi että hakijan oikeusturvan varmistamiseksi. Niitä kriteerejä ei nimittäin sorvata enää siinä vaiheessa, kun nähdään, keitä on hakijoina.

Pitkät litaniat lisäävät toki kustannuksia - printtimediassa. Mutta nykyisinhän ilmoitellaan pääasiassa sähköisesti, joten millejä ei tarvitse laskea.

Katsotaanpa, millaisia kirkkoherran virkoja on tällä hetkellä haettavana (evl.fi, Kotimaa). Heinäveden, Iisalmen, Joutsan ja Valtimon seurakuntien kirkkoherroilta edellytetään suomen kielen erinomaista suullista ja kirjallista taitoa sekä ruotsin kielen tyydyttävää ymmärtämisen taitoa. Siinä kaikki!

Joutsa toki etsii "vankan hallintokokemuksen omaavaa, neuvottelutaitoista hengellistä johtajaa", ja Iisalmi "innovatiivista ja ihmissuhdetaitoista hengellistä johtajaa".

Helsingin Mikaelin seurakunnan kirkkoherranhakuilmoitus on lähes täydellinen. Työyhteisön kuvauksen lisäksi on kerrottu, mitä viran menestyksellinen hoitaminen edellyttää, kuten hengellistä johtajuutta, hyviä johtamisvalmiuksia ja yhteistyötaitoja, vahvaa hallinnollista osaamista, seurakuntatyön laaja-alaista tuntemusta, kykyä kehittämistyöhön.

Lisäksi on mainittu, että virkaa hakevan tulee olla pastoraalitutkinnon suorittanut pappi, ja että vaaditaan seurakuntatyön johtamisen tutkinto. Kielitaitovaatimuksetkin toki kerrotaan. Oikeastaan ainoa, mikä tästä puuttuu, on palkkauksen vaativuusryhmä ja peruspalkka euroina.

Mitähän tapahtuisi, jos hakisin vaikkapa Valtimon kirkkoherraksi? Täytän nimittäin epäilyksettä nuo kielitaitovaatimukset.

Jostain syystä arvelen, että en päätyisi vaalisijoille.

20.11.2009

Oikeus turvaan

Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

Itse askarrellut viirit liehuivat tarmokkaasti ja banderollit somistivat kirkon alttarin. "Jeesus" nappasi syliin viisivuotiaan ja asetti malliksi muille. Näin lapsen oikeuksien päivän hartaushetkessä Lapinlahden kirkossa tänä aamuna.

Kaksikymmentä vuotta sitten YK:n yleiskokouksessa solmittu Lapsen oikeuksien yleissopimus sitoo myös Suomea. Mihin lapsella olikaan oikeus?

Lapsella on oikeus, tiivistetysti:
Erityiseen hoivaan ja suojeluun.
Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista.
Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa mukaan itseään koskevaan päätöksentekoon.

Lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteita ovat:
Kaikki lapset ovat tasa-arvoisia.
Lapsen etu on ensisijainen kaikessa päätöksenteossa.
Lapsella on oikeus hyvään elämään.
Lapsen näkemykset on otettava huomioon.

Olen kuunnellut pitkillä ja pimeillä työmatkoilla Barack Obaman kirjaa Unelmia isältäni. Se on varsinainen oppitunti sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja siitä, miten ihonväri voi rajata elämän mahdollisuudet olemattomiin.

Usein näemme helpommin ne vääryydet, jotka ovat kaukana kuin ne, jotka ovat lähellä. Naapurin biletys ja ruuatta jäävät lapset tulevat liiaksi iholle. Silmiä ja korvia ei silti saa sulkea, jo lastensuojelulakikin velvoittaa puuttumaan.

Suomalainen koti on tehokkaasti eristetty yksityisalueeksi mutta pienten pahoinvointi pitää aikuisten nähdä. Ja reagoida siihen, nopsasti.

---

Tarkemmin lapsen oikeuksiin voi tutustua esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton sivuilla.

11.11.2009

Tuokiokuvia työpaikalta

Eräänä perjantaina olin lähdössä Kiuruvedeltä kotiin. Oli aika myöhä, hämärsi, työviikon ja matkan paino tuntuivat jo niskassa.

Tupsahti siihen lähetyssihteeri Maija-Leena, joka palveli hautajaisvieraita keittiössä. Lempeästi ja mutkattomasti hän kantoi minulle kahvikupposen ja lämmintä pullaa. Että jaksan kotiin.

Tällä viikolla soitin Iisalmen hautausmaalle, josko voisin viedä auton peräkärryn sinne säilöön pariksi päiväksi. Puutarhuri-Matti siellä odotteli kivikuormaa. Lupasin hypätä heti autoon ja ehtiä perille ennen sitä.
- Ei mitään kiirettä, sanoi Matti. - Aja rauhallisesti, nyt on tosi liukasta!

Miten iloiseksi tuleekaan mieli, kun kohtaa tällaista lempeää lämpöä ja huolenpitoa.

Seurakuntatyön parhaita puolia onkin juuri tämä: ihmiset todella välittävät toisistaan työyhteisöissä.


Jälkikirjoitus 12.11.

Nappasin tämän tekstin verkkoon eilen 11.11. lounasaikaan ja ajattelin, että vähän lyhyeksi jäi. Mutta millaisen jatkokertomuksen sainkaan sille illalla!

Koulutuksemme päättyi Lapinlahden Portaanpäässä klo 19. Kotiin lähdön hetkellä auton keskuslukitus ei auennut, ei sitten millään.

Onneksi olin Portaanpäässä, missä pääsin sisätiloihin odottelemaan ritariani saapuvaksi. Virittelin tietokoneen, ryhdyin hommiin, ja tietysti kirjoitin myös facebookiin tuntemuksiani tästä ankeasta hetkestä.

Mikä mainio viestiketju siitä kehkeytyikään - ystävät ja työtoverit Espoosta, Siilinjärveltä, Hankasalmelta, Lappeenrannasta, Kuopiosta, Savonlinnasta, Vantaalta ja Vuokatista antoivat hyviä neuvoja ja sympatiaa. Yksinäisyys ja kiukku helpottivat. Lopulta jo nauratti.

Tuli todistetuksi, että huolenpitoa voi välittää myös virtuaalimaailmassa.

3.11.2009

90 % viestinnästä ei ole sanatonta!

Intouduin kirjoittamaan oman tekstin, kun Erkki Porola aloitti hiljattain omansa Kotimaa24-sivustolla: "Muistini mukaan viestinnässä sanojen osuus on suuruusluokkaa 10 – 20 %. Suurin merkitys on siis eleillä, ilmeillä yms."

Tämä ei pidä paikkaansa! Kyseessä on virheellinen yleistys, joka on elänyt omaa elämäänsä jo 40 vuotta, kiitos erilaisen konsulttikirjallisuuden. En syytä suinkaan Porolaa, sillä tähän "tietoon" törmää jatkuvasti mitä kummallisimmissa yhteyksissä. Myös kirkon erittäin ansiokkailla Välitä viestiä -sivuilla lukee aina vain, että "90 % viestinnästä on sanatonta". Jos oikeasti uskoisimme tuon, kuka viitsisi enää saarnoja valmistella ja pitää?

Tuo sitkeä käsitys on lähtöisin sosiaalipsykologi Albert Mehrabianin 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa tekemästä tutkimuksesta. Hän selvitti tuolloin laboratorio-olosuhteissa sitä, miten viestitään tunteita ja asenteita. Myönteinen ensivaikutelma syntyi näin: sanat 7 %, ääni 38 % ja kasvot 55 %. Sittemmin Mehrabianin prosentit on siirretty kaikkeen mahdolliseen viestintään ja kaikkin mahdollisiin viestintätilanteisiin.

Noiden prosenttien esittely on raivostuttavaa siksi, että siten on helppo mitätöidä sanojen merkitys. Sanojen tärkeydestä voisi puolestaan, tutkimuksen pohjalta, kertoa vaikka seuraavaa.

Julia T. Wood on tutkinut runsaasti parisuhdeviestintää. Hänen mukaansa
  • yhteinen kieli toimii läheisyyden ja koko parisuhteen määrittäjänä
  • kieltä käytetään asenteitten ja toiveitten jakamiseen, rakkauden ilmaisemiseen, ristiriitojen ratkaisemiseen, ärtymyksen käsittelyyn, valittamiseen ja anteeksiantamiseen
  • kielenkäyttö paljastaa suhteen läheisyyden asteen ja sen avulla myös kehitetään ja määritellään ihmissuhdetta.
Sanojen avulla ei siis vain saavuteta jotakin vaan luodaan ihmissuhde ja sen yhteinen historia. Ja se arkihöpötyskin on yllättävän tärkeää, sillä se pitää kanavan auki. Se pitää ajan tasalla siitä, mitä toinen ajattelee ja tuntee ja mitä hänelle tapahtuu. Kun lakataan puhumasta tavallisista arjen asioista, tyytymättömyys ja etäisyys alkavat kasvaa.

Eikö sanattomalla viestinnällä sitten ole mitään virkaa?

On toki. Jo Mehrabian sai selville esimerkiksi sen, että silloin, kun äänensävy ja ilmeet ovat ristiriidassa sanojen kanssa, ihmiset uskovat mieluummin sanattomia viestejä.

Mutta prosentit jääkööt siis omaan arvoonsa.

30.10.2009

Strategiatyöstä voi innostua. Ihan totta!

Minä, viestinnän asiantuntija, olen näköjään harhautunut myös seurakuntien strategioita laatimaan.

Strateginen ajattelu taitaa olla aika uutta useimmissa seurakunnissa. Niissä prosesseissa viestinnän merkitys on hyvin keskeinen: ketkä strategiaa laativat, miten sen syntyyn pääsee osallistumaan, miten siitä viestitään, kuinka se toiminnallistetaan. Pöytälaatikoissa lojuu aivan liikaa strategioita ja suunnitelmia, joilla ei ole minkään valtakunnan merkitystä arkityössä.

Lisäksi olen huomannut, että viestintäsuunnitelmien tekokin onnistuu paremmin, kun se kytketään Meidän Kirkko 2015 -strategiaan. Sehän on varsin vaatelias viestinnän kannalta: "Viemme viestiä" on yksi tärkeimmistä suuntaviivoista ja se tarkoittaa viestintäkoulutusta, mediakeskusteluihin osallistumista, uuden median parempaa haltuunottoa, sisäisen viestinnän kehittämistä, vuorovaikutuksen lisäämistä. Siis kaikkea tätä, mitä teemme myös vetämässäni hankkeessa.

Keskiviikkona oli Kiuruveden seurakunnassa strategiatyön käynnistysilta. Koolla oli kolmisenkymmentä luottamushenkilöä ja työntekijää. Meillä kaikilla oli jo työpäivän paino niskassa. Silti jäi iloinen mieli siitä illasta.

Kiurukkaat olivat tosi innokkaita. Hyvä, että malttoivat lopettaa rupatuksensa, kun ryhmissä kävimme läpi Meidän Kirkko -strategiaa ja mietimme sen soveltuvuutta Kiuruvedelle.

Kiuruvetisille on hyvin vieras se ajatus, että seurakuntalaiset olisivat kuin asiakkaita, joille työntekijät tuottavat palveluita. Sellainen tunne Meidän Kirkko -tekstistä vähän tulee. Kiuruvedellä seurakunta olemme me kaikki, ja seurakunnan tehtävä on auttaa elämään kristittynä arjessa.

Kuva: Tällä viikolla olen yöpynyt pari yötä Kiuruveden vanhan pappilan vinttikamarissa. Se on varmaankin takavuosina ollut piiankamari, sillä sinne on portaat näppärästi keittiön nurkasta. Seurakunnan edellinen kirkkoherra Osmo Korkalainen perheineen asui pappilassa monenmonta vuotta. Sittemmin pappila on kunnostettu seurakunnan nuorten käyttöön - varsinainen kulttuuriteko, sanoisin.

26.10.2009

Katkera vai kiitollinen

Nuorempana minun oli vaikea ymmärtää, kun sanottiin, että elämän tuiskuissa ihminen voi valita, kerääkö hän itseensä katkeruutta ja vihaa, vai elääkö eteenpäin kiitollisin ja valoisin mielin.

Miten niin voi valita? Jos tulee jatkuvasti väärin kohdelluksi ja ymmärretyksi, miten siinä voi katkeruuden välttää?

Tarvitaan ilmeisesti jonkin verran ikävuosia, elämänkokemusta - ja uskoakin - ennen kuin tämä asia vähän valkenee. Mistä ne katkeruuden tunteet useimmiten nousevat? Vaikeista ihmissuhteista. Epäoikeudenmukaisuuden kokemuksista. Pettymyksistä. Milloin syyllinen on yhteiskunta, milloin Jumala.

Millä katkeruuden voi välttää? Ehkäpä opettelemalla anteeksiantoa ja armahtavaista mieltä, niin toisia kuin itseään kohtaan. Ehkäpä näkemällä, missä ovat ne valinnan paikat: annanko tilaa pimeydelle vai valolle.

Voin olla katkera siitä, että menetin äitini hyvin varhain. Tai voin olla kiitollinen, koska olen siksi paremmin ymmärtänyt toisia saman kokeneita. Ja sain vielä äitipuoleni kautta koko joukon mukavia, uusia sukulaisia.

Voin olla katkera siitä, että jouduin seitsemän vuotta sitten jättämään virkani muuttaaksemme Kuopioon puolison työn takia. Tai kiitollinen kaikesta uudesta ja hauskasta, mitä pätkätyöt Savossa ovat elämääni tuoneet.

Voin olla katkera siitä, että sairastuin vakavasti ja pelätä sairauden uusiutumista lopun elämäni. Vai olisinko kiitollinen siitä, että juuri nyt taudista ei näy merkkiäkään?

Voin olla katkera siitä, että juuri ammattiin valmistunut esikoinen jäi työttömäksi. Tai olla kiitollinen siitä, että näin hänellä on aikaa tutustua pikku tyttäreensä.

Voin olla katkera siitä, että kuopus ei päässyt toiveittensa jalkapallojoukkueeseen. Tai kiitollinen siitä, että nyt perheellämme on paremmin aikaa yhteisiin asioihin, kun treenitahti hiukan kevenee.

Klaus Härön elokuva Postia pappi Jaakobille oli tämän vuoden paras pääsiäissaarna. Armahdettu elinkautisvanki Leila koki todellisen armahduksen vasta, kun sokean pappi Jaakobin lempeä rakkaus mursi hänen kovan ja katkeran kuorensa, herätti tunteet eloon, antoi tulevaisuuden ja toivon.

Luulen, että ei ole tarkoitus, että oppisimme antamaan anteeksi vain meitä vastaan rikkoneille. Luulen, että olisi tarkoitus välittää armahtavaa rakkautta niin laajalle kuin kykenemme.

Tämä teksti on kirjoitettu Kotimaa24-sivuston teemablogipäivään 26.10. Teemana oli anteeksianto.

20.10.2009

Suomen kaunein kirkko


Kun olin pieni, perheen lomamatkoilla käytiin myös kirkkoja katsomassa. Löysinkin eri puolilta Suomea toinen toistaan kauniimpia temppeleitä, joissa haaveilin meneväni naimisiin.

Muistan, että esimerkiksi Olavinlinnan kappeli oli aika vahvoilla tässä kisassa. Myöhemmin, köyhänä opiskelijana, oli hauska leikitellä ajatuksella saapumisesta hevosten vetämillä rattailla pitkin hulppeaa lehmuskujaa Vanhassa Vaasassa sijaitsevaan Mustasaaren kirkkoon (Carl Fredrik Adelcrantz 1786).

Lopulta minut vihittiin melkoisen tavallisessa Jyväskylän kaupunginkirkossa (L. I. Lindqvist 1880). Se oli kotikirkkoni, tärkeä ja tuttu. Siellä, tietyn pylvään vieressä, olin istunut 14-vuotiaasta asti nuorten torstaimessuissa.

Lapsuuteni kirkkovertailut ovat väkisin tulleet mieleen nykyisessä työssäni, olenhan saanut tutustua moniin savolaisiin kirkkoihin. Jos nyt valitsisin vihkikirkkoa, yksi nousisi ylitse muiden: Vieremän kirkko. (Ja Vieremähän taas sijaitsee aika lailla keskellä Suomea, Kokkolan korkeudella, 120 km Kuopiosta Ouluun päin.)

Vieremäläiset ovat kyllä jo ehdottaneet, että eivätkös nämä amerikkalaistyyliset liitonvahvistamisseremoniat ole rantautuneet meillekin, tänne vain "uusintavihkimiseen"!

Vieremän kirkko on pieni, joten tunnelma on aina läheinen. Se on kaunis kuin koru. Sen kuvaston symboliikka on äärimmäisen rikas. Siellä on siniset penkit.

Vieremän kirkon on suunnitellut arkkitehti Ilmari Launis ja se vihittiin käyttöön tapaninpäivänä v. 1919. Tulossa on siis kirkkokaunokaisen 90-vuotisjuhlat 26.12.2009.

Kotimaa-lehdessä oli taannoin juttu Suomen rumimmasta kirkosta. Ilmoitan täten Vieremän kirkon Suomen kaunein kirkko -kisaan!

Lue lisää Vieremän kirkosta.

14.10.2009

Äänettömät ja näkymättömät

Menetin ääneni.

Flunssa sen vei, muutamaksi päiväksi. Koulutuksia ei sentään tarvinnut perua. Vieremän Pirjo-pappi muistutti topakasti, että äänityöläisen pitää huolehtia äänestään, ole Helena hiljaa! Yritin.

Muutama päivä ilman ääntä - ja arjen viestintätilanteet olivat yllättäen ihan erilaisia. Erityisesti tämä tuntui kotona, missä olemme jokainen tottuneet sanomaan mielipiteemme - ääneen.

Toiset alkoivat kuiskailla. Toiset lakkasivat puhumasta kokonaan. Piti oikein muistuttaa, että onhan minulla kuulo tallella kuitenkin.

Oli vaikea olla puuttumatta, neuvomatta, kommentoimatta. Ja terveellistä. Niin paljon turhaa tulee arjessa sanotuksi.

Yllättävällä tavalla äänetön häviää, piiloutuu, mitätöityy. Lakkaa olemasta. Siitä huolimatta, että asiansa voi kirjoittaa tai muuten kommunikoida. Näinkö tapahtuu silloin, kun ihminen vammautuu? Pelottava ajatus.

Vaikka tiedän olevani hyvinvoiva skandinaavi ja vain tilapäisen flunssan kourissa, tunsin hiljaisuudessani läheiseksi Kirkon Ulkomaanavun Näkymättömät-kampanjan. Liikaa on heitä, joilla ei ole edes syntymätodistusta, ja jotka siksi jäävät vaille koulutusta, terveydenhoitoa ja toimeentuloa. Näkymättömiin.

Toisenlaisia näkymättömiä ovat sitten he, joita Suomessakin tapaa - ihmiset, jotka on muuten vain mitätöity. Tove Janssonin novelli Näkymätön lapsi kertoo yhden tarinan. Muumimamman lempeä rakkaus antoi laiminlyödylle pikku Ninnille ensin äänen. Lopulta hän tuli kokonaan näkyväksi ja uskalsi jopa kiukustua, ilman hylkäämisen pelkoa.

Eikö meidän tulisi topakasti pitää näkymättömien ja äänettömien puolta?

Kysyn jälleen kerran: Onhan sinun seurakuntasi ottanut ensi vuoden toimintasuunnitelmissa huomioon sen, että tässä maassa on taantuma? Miten sinun seurakuntasi ajaa köyhien, näkymättömien ja äänettömien asiaa?

Arkkipiispa Jukka Paarman saarna valtioneuvoston 200-vuotisjuhlajumalanpalveluksessa 2.10. ei ollut vain juhlasanahelinää.

Nouse taisteluun totuuden ja oikeuden puolesta, aja köyhän asiaa. Ps. 45:5

8.10.2009

Internetpöhelöt ja ruohonjuuri

Kierrän parhaillaan viestintähankkeemme seurakuntia antamassa henkilökohtaista "vierihoitoa" työntekijöille erilaisissa viestinnän kysymyksissä.

Ikävän usein asioitten eteneminen tuntuu kilpistyvän välineongelmiin. Koneita ja ohjelmia ei ole, ne ovat vanhentuneita tai niitä ei osata tai haluta käyttää.

Samaan aikaan työkumppanilta tulee linkki keskusteluun, jota on käyty Tampereen MindTrek-konferenssissa viikko sitten. Siellä digitaalisen median ammattilaiset jakoivat ja kuuntelivat alan visioita. Oli puhuttu verkkoidentiteeteistä, henkilöbrändeistä, kommunikaatioteknologioiden demokratisoitumisesta. Jos jonkun puhujan esitys ei ollut mieleen, asiaa oli kommentoitu jo luennon aikana, Twitterissä tietenkin.

Konferenssista kirjoittaneet luonnehtivat MindTrekiä leikkisästi "internetpöhelöiden kokoontumisajoiksi".

Ja minä opetan sähköpostin käyttöä. Kontrasti ei voisi olla suurempi.

Kuulen, miten lukija vetää henkeä: Haa! Taas yksi todiste siitä, että kirkossa ollaan ajasta jäljessä!

Höpsis. Ihmiset voivat olla huippupäteviä työssään, vaikka he eivät olisi ikinä kuulleet sosiaalisesta mediasta.

Heistä on huoli. Miten vältetään eriarvoistuminen? Tämä ei ole ikäkysymys. Uusien viestintävälineiden ja -tapojen nopeita omaksujia on kaikissa ikäluokissa, samoin niiden vieroksujia.

Alkaa tuntua siltä, että kirkko tarvitsisi melkoisen massiivisen Tietotekniikkataidot ajan tasalle -koulutusohjelman. Kuka sellaisesta huolehtii? Vai kuvitellaanko, että aika hoitaa? Toisaalta - ei ole itsestäänselvää, että joku nuori nettipeliekspertti osaisi käyttää Exceliä.

Aiemmissa työpaikoissani tietotekniikan perustaitoja on pidetty välttämättöminä ja niiden hankkimiseen on kannustettu tai jopa lievästi painostettu, ellei muu ole tehonnut. Siten on myös varmistettu, että ihmiset eivät ainakaan puutteellisten atk-taitojen takia turhaudu ja väsy työssään.

Kirkko rakas! Anna meille meidän tarpeellinen atk-oppimme, ennen kuin pakotat alistumaan sähköiseen laskutukseen ja vastaaviin hirveyksiin!

Ja varjele meidät internetpöhelöiltä!

2.10.2009

Miten karkotan vapaaehtoisen. Opas seurakunnan työntekijälle

Kun seurakuntalainen ehdottaa jotain tehtävää, jonka hän voisi hoitaa, kerro hänelle, että työntekijöitä on kyllä riittävästi siihenkin hommaan. Ehtoollista jakamaan nyt ei ainakaan voi ketään päästää, eiväthän ne edes opi, milloin niiden pitää tulla alttarille.

Järjestä vapaaehtoisille koulutusta sielunhoitoon / pyhäkoulun pitoon / lehden tekoon mutta jätä heidät sitten oman onnensa ojaan. Unohda verkoston huolto, ylläpito, laajentaminen ja jatkokoulutus. Se on aivan liian vaivalloista.

Älä lähetä kerran-vuodessa-kiitoksia ja pikku tervehdyksiä, kuten Päivän sanoja. Eivät ne niitä lue kuitenkaan ja kalliiksi tulisi. Kauden aloitus- ja päätöstilaisuudet ovat myös silkkaa ajan hukkaa.

Kun huomaat, että vapaaehtoisesi jännittää puhumista yleisön edessä, älä missään tapauksessa rohkaise häntä mutta muista korjata puheessa ilmenneet opilliset epätarkkuudet. Yleisöhän voisi muuten luulla, että hän edustaa seurakunnan kantaa.

Jos vapaaehtoisesi on jonkun erityisalan asiantuntija, kuten atk-insinööri, älä vahingossakaan ota hänen taitojansa käyttöön. Kuka nyt haluaisi vapaa-aikana tehdä sellaista, mitä tekee työkseen! Tarjoa mieluummin vaikka sählykerhon vetämistä. Tai kahvinkeittoa.

Mikäli olet tyytymätön vapaaehtoisen panokseen, älä vain sano sitä hänelle suoraan. Senkun siirrät vaivihkaa hänen vastuualueensa jollekulle toiselle. Mainitse tästä siirrosta ohimennen, älä hukkaa kallista aikaasi perusteluihin.

Älä ikinä päästä vapaaehtoisia huseeraamaan seurakunnan nettisivuille. He ovat tietoturvariski! Blogit ovat erityisen vaarallisia. Niissä voi esittää vaikka mitä outoja mielipiteitä. Kirjoittakoot niitä siis vain kirkkoherrat.

Anna joku seurakunnan iso tapahtuma joka vuosi saman porukan hoidettavaksi, "kun te teitte sen niin hyvin viimeksi". Jonain vuonna se porukka päättää, että nyt riitti ja ehkä sen tapahtumankin voi unohtaa, jo se järjestettiinkin kymmenen kertaa.

Jos lupaat seurakunnan tiloja tai muita resursseja vapaaehtoisryhmän käyttöön, unohda kertoa siitä muille työntekijöille. Niin kyseinen ryhmä saa kärsiä toisten työntekijöitten ihmettelystä. Kyllä se aktiivisuus siitä sitten hiipuu.

Unohda kutsua vapaaehtoiset palavereihin, joissa heidän vastuualuettaan käsitellään. Hoidatte kokouksen paljon nopeammin ja tehokkaammin työntekijöitten kesken eikä tarvitse tuhlata ilta-aikaa.

Jos olet mies, välttele naisia, jotka ovat sinua paremmin koulutettuja. He saattavat erityisen vaarallisesti kyseenalaistaa perinteiset toimintatapanne. Ja siitä nyt ei seuraa kuin hankaluuksia.

Näillä opeilla pääset jo varsin pitkälle ja voitte taas jatkaa kokoustamista ja kahvinjuontia työntekijöitten kesken ilman hankalia ja ymmärtämättömiä maallikoita.

Ja huokailla, miten raskasta on, kun aina pitää kaikki tehdä yksin.

27.9.2009

Kirkkoherra korkojen kera

Pyhäjärven seurakunnan kirkkoherran vaali ratkesi juuri.

Onnittelen sydämestäni uutta kirkkoherraa, Mirva Jaakonahoa. Vaalitulos ei jättänyt spekulaatioille sijaa: Mirva Jaakonaho 710 ääntä, Mika Niskanen 384 ja Merja Jyrkkä 54 ääntä.

Tämän vaalin aikana minulle valkeni paimenvaalien pimeä puoli. Jos jossain on vastaava prosessi menossa niin kannattaa vilkaista, mitä aiheesta keskustellaan suomi24:n palstoilla. Nimimerkkien takaa on niin helppo tykittää. Julmastikin.

Keskusteluissa ovat paljastuneet myös melkoisen perinteiset asetelmat.

Oletteko koskaan nähneet mietittävän, ehtiikö miespappi huolehtia kolmesta lapsestaan, jos hänet valitaan kirkkoherraksi? Koska arvostellaan miespapin housumuotia tai kenkien mallia? Milloin on miespappia pidetty "liian miehekkäänä"?

Vaikka en kovin monta pyhäjärvistä tunnekaan, olen iloinen siitä, että Pyhäjärvi valitsi, niin kuin valitsi. Oman, jämerän ja kokeneen papin, joka on hyväksi havaittu niin seurakuntalaisten kohtaamisessa kuin talouden ja hallinnon ymmärtäjänä.

Ja joka lisäksi tohtii olla oma itsensä, naisellinen nainen.

Katso myös: Korot kopisevat verkossa

25.9.2009

Pieni, hento ääni

Kolmivuotiaan ääni oli kroonisen käheä. Lastenkodissa oli vaikea saada huomiota muuten kuin huutamalla.

Kun hänet sijoitettiin perheeseen, huuto jatkui. Painajaiset valvottivat monta kuukautta. Uudet vanhemmat pitivät tiukasti sylissä. Turvattomuus haihtui hiukan. Ei koskaan kokonaan.

Pimeän kammo jäi. Ja hylkäämisen pelko. Rakastatteko, vaikka olisin kuinka kauhea, hän kysyi murrosiässä.

Koulu ei sujunut. Mistä pudokkaalle uusi koulu kesken syksyn? Löytyi silta yli kuohujen. Nyt perheen äiti kuuntelee kauhuissaan kuntien supistustoimia. Ei kymppiluokkia. Ei työpajoja. Ei psykologeja. Ei mielenterveyspalveluja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Matti Rimpelä sanoi juuri, että puhetta on paljon, rahaa ei lainkaan. Hänen mielestään nuorten syrjäytymisen estossa on menty vain huonompaan suuntaan.

Miksi lasten elämän alku on niin epäreilun erilainen? Miksi toiset saavat syntyä ja elää odotettuina ja rakastettuina? Miksi toiset jätetään yksin huutamaan pimeään?

Ja miksi niin myöhään löytyvät ne aikuiset, jotka huudon kuulevat?

Kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle. (Matt. 25:45)

23.9.2009

Missä ajassa elät, kirkko!

Kuuntelin kotimatkalla taidokkaan radioiltahartauden.

Alkuun maalailtiin eloisasti kuvaa syksyisestä metsästä. Ei paljastettu heti, mitä siellä puuhailtiin. Vangittiin mielenkiinto esimerkillisesti. Kuin suoraan Lisa Enckellin toimittamasta kirjasta Kuunteleeko kukaan puhettasi, jota lämpimästi suosittelen kaikille hartauspuhujille ja -kirjoittajille.

Vaan sittenpä kävi ilmi, että ei tässä oltu millään luontopiknikillä vaan hirvimetsällä. Yksi laukaus, ja hirven laukka katkesi ennenkuin alkoikaan. Rehevin sanakääntein hartauden pitäjä kuvasi, miten iloinen ja onnellinen hirviporukka kokoontui ensimmäistä kaatoa juhlimaan. Hänestä siinä oli jotain samaa kuin jouluaatossa, kun saunapuhtaana saa käydä joulupöytään.

Tänään on syyskuun 23. päivä, sanoi puhuja.

No nyt se tulee, ajattelin. Linkki siihen, mitä tapahtui vuosi sitten.

Ei tullut. Vain kehotus nauttia kauniista syyspäivistä niin kauan kuin niitä riittää.

Vuosi sitten kymmenen nuoren ja heidän opettajansa laukka katkesi pahasti kesken. Vuosi sitten laukaukset tappoivat Kauhajoella yksitoista ihmistä. Tällä viikolla piti käydä oikeutta siitä, olisiko poliisin pitänyt evätä surmaajalta aseenkantolupa.

Tänä iltana Kauhajoella ja Ilmajoella ovat kirkot täyttyneet muistelijoista.

Missä ajassa elää kirkko, joka tällaisen tragedian vuosipäivänä ylistää ampumaharrastuksen auvoa?

17.9.2009

Rakas kulttuurisesti postuloitu supranormaali olento

Tiedänhän minä, että sinulla on monta nimeä. Yleensä puhuttelen sinua ihan vain Jumalaksi. Se Taivaan Isäkin on vähän kyseenalainen, kun sinulla ei nykyisin saisi olla sukupuolta.

Tänään täällä Kirkon viestintäpäivillä opin ihan uuden nimityksen. Uskontotieteilijälle olet "kulttuurisesti postuloitu supranormaali olento". Miltäs kuulostaa tällainen titteli? Täytyy tunnustaa, että hiukan kankeasti se minun suussani kääntyy.

Kiitän sinua näistä viestintäpäivistä. Täällä on tosi paljon tomeria ja osaavia viestintäammattilaisia. Hauskaa on heidän kanssaan jakaa kokemuksia. Erityisesti minua kiinnostaa nyt seurakuntaliitosten ja -yhtymien viestintä. Sinä yksin tiedät, miten meidän Ylä-Savossa käy. Mennäänkö yhteen vai ei. Kiuruvesi jo esitti, että ei mennä. Lapinlahti, Sonkajärvi, Varpaisjärvi ja Iisalmi voivat olla toista mieltä.

Kiitän sinua myös siitä, että tänään sain kuulla taas pitkästä aikaa tutkijoitten puhuvan. Uskontotieteilijä Matti Kamppinen kertoi hirmu kiinnostavasti uskontojen tulevaisuudesta. Hänen mukaansa uskontoja rapauttaa tämä kolmiyhteys: hyvinvointi, kulutusyhteiskunta ja tiede.

Sinun korkea-arvoinen palvelijasi, piispa Kari Mäkinen hahmotteli kirkon, julkisuuden ja vallan suhteita. Häntä täydensi säpäkästi mediatutkija Johanna Sumiala.

Mutta kuule Jumala. Sitä minä jäin miettimään, että mihin sinä olet näitten kirkon ihmisten puheista hävinnyt. Piispakin vain puhui, että kirkko sitä ja kirkko tätä. Kenen kirkko ja miksi? Illan messun saarnassa sinua ei mainittu sanallakaan. Ihan vain oli sellaista yleistä löpinää onnellisuuden lähteistä. Ei sitä kuullakseen tarvitse kirkkoon mennä. Riittää, jos naistenlehden avaa.

Mediatutkija Sumiala sen sanoi: Eikö meidän tehtävämme ole viestiä sinusta, Jumala?

P.S. Minulle muuten selvisi vasta kotona, että mainitsemani saarnan pitäjä ei ollut pappi vaan kirjailija. Se tietysti selittää jotakin. Asiaa tämä ei silti muuta: kirkkoon mennään hengellistä evästä saamaan ja sitä soisi löytyvän myös saarnasta.

11.9.2009

Ekumeniaa laulaen

Ne tekivät sen taas.

Missä näet kansanlähetysläiset, körtit, helluntailaiset, ortodoksit, lestadiolaiset, raamattuopistolaiset, niin ja tietysti ihan perusluterilaiset, samassa kirkonpenkissä?

Lapinlahdella, tietenkin. Kuudennet yhteyspäivät alkoivat siellä 9.9.

Ei Lapinlahdellakaan yhteys ole syntynyt kivutta. Näkyä ja työtä on tarvittu, pitkään ja paljon. Ja vastuunkantajia, joitten mielestä se, mikä yhdistää, on tärkeämpää kuin se, mikä erottaa.

Olin mukana eilen illalla helluntaiseurakunnassa. Tupa oli täynnä. Illan juonsi helluntailainen. Opetuksen piti ortodoksi. Muut puhujat olivat Raamattuopistosta ja Uusheräyksestä.

Tämän vuoden loisto-oivallus oli tutustua eri herätysliikkeitten ja seurakuntien lauluperinteeseen. Yhteyspäiville on koottu lauluvihko, mistä löytyvät mm. Ihmeinen risti, Oi Herra suuri ja Vain yksin Jeesus. Körttiosioon on kelpuutettu myös uudempaa tuotantoa, kuten Jaakko Löytyn Kahden maan kansalainen.

Eilen illalla Iisalmen ortodoksisen seurakunnan kuoro toimi Kirsi-Marja Hartikaisen (kuva) johdolla esilaulajana kirkkoveisuille ja Vaeltajan lauluille.

Laulaminen oli hirveän hauskaa! Luen nuotteja jossain määrin mutta eivät silti oikein iikossien sävelkulut osuneet kohdilleen. Mutta mitä väliä - laulaminen virkisti, rakensi, yhdisti. Tohkeissamme me eri taustaiset kristityt opettelimme Akatistoshymniä Suloisimmalle Jeesukselle.

Melkein näin, miten Jumala hymyili.

Lapinlahden kuudensien yhteyspäivien ohjelma löytyy seurakunnan sivuilta. Viimeiset seurat alkavat maanantai-iltana 14.9. klo 19 seurakuntatalolla.

3.9.2009

Audi-pomon uho ja tuho

Voi tätä internet-aikaa!

Ei siitä ole niin kauan, kun myyntijohtaja olisi saanut esitellä 1940-lukulaisia käsityksiään naisen asemasta aivan rauhassa. Me naiset olisimme nousseet barrikadeille vasta viikkojen viiveellä ja hyvä veli -verkostot olisivat läiskytelleet myyntijohtajaa selkään.

Helsingin Sanomat referoi Audin myyntijohtajan sanomisia 1.9. Vuorokaudessa Hesarin verkkosivuille kertyi lähes 500 kommenttia - siis yksin Hesarin sivuille. Toinen vuorokausi ja myyntijohtaja oli tehnyt johtopäätöksensä ja irtisanoutunut.

Ai et tiedä, mistä oli kysymys? Myyntijohtajan mukaan auton kaikki käyttöominaisuudet löytyvät naisesta. Nainen on tarkoitettu olemaan haluttava silmänilo (alle seitsemän sentin koroissa muoto häviää) ja paitojen silittäjä (suhde vetelee viimeisiään, jos nainen ei silitä ja siivoa), ja ihannenaisen iän voi laskea jakamalla miehen iän kahdella ja lisäämällä siihen seitsemän. Nainen pärjää huonommin johtajana, koska käyttää tunteita väärissä tilanteissa.

Tapaus on viestinnällisesti äärimmäisen mielenkiintoinen.

Ensinnäkin kyseessä on aivan ilmeisesti alansa osaava ammattilainen, joka teki rankan virhearvion. Sääli. Ehkä hän ei ollut saanut mediakoulutusta?

Toiseksi on turha kuvitella, että joku erikoislehti jäisi vain pienen piirin tietoon. Nykyaikana kaikki leviää kaikkialle. Ja nopeasti sittenkin. Ripeästä toiminnasta plussaa VV-Auton johdolle - sieltä pahoiteltiin myyntijohtajan sanomisia jo heti 1.9.

Kolmanneksi suomalaiset naiset ovat maailman itsenäisimpiä ja koulutetuimpia. Meillä on myös runsaasti sananvaltaa autohankinnoissa. Veikkaan, että Audin hintaluokassa erityisesti. Saattaapa moni (tunteellinen!) naisjohtajakin ajaa Audilla. Siksi tällainen avainasiakkaiden aliarvioiminen on käsittämätöntä.

Neljänneksi - pahoin pelkään, että on väkeä, joka ei ollenkaan ymmärrä, mikä myyntijohtajan sanomisissa on pielessä. He eivät siis näe sitä esineellistämistä, mikä on korko- ja silityspuheiden takana. Jos yksi myyntijohtaja menettikin työnsä ja maineensa niin miten paljon samaa asennetta muhiikaan pinnan alla piilossa. Myös seurakunnissa.

Audin brändi kuuluu saaneen kohusta kolhun.

Mielestäni myyntijohtajan machoilu on hyvin linjassa sen kanssa, mitä maanteillä näkee. Tästä kirjoitin jo aiemmin: Jos joku roikkuu takapuskurissa kiinni ja koukkii jonossa - vaikka sataisi räntälämpäreitä ja vastassa olisi jatkuva liikennevirta - hän on poikkeuksetta audi- tai mersumies.

Kuka opettaisi audimiehille toisten kunnioitusta? Teillä ja kotona.

P.S. Räväkkää itseironiaa osoitti Hesarin keskustelussa nimimerkki Eila, joka kirjoitti näin:

Myydään tai vaihetaan käypään tavaraan

Eila, vm 59, siisti, vähänkäytetty 194tkm, kirpeä ja näppärä kaupunkikäyttöön, kaksi omistajaa, katsastusinsinöörin testaama, perä vähän roikkuu, pientä pintaremonttia, ei savuta, nahkaverhoilu, sävylasit, huoltokirja ajantasalla. Tee-se -itse-miehelle tai vaikka peltoautoksi. Kiire. Tarjoa riihikuivaa tai käypää rahaa. Yht.otot ja tied. tlk nimim. Matkarahat

1.9.2009

Tanssia kirkkomuseossa

"Tanssija Helena Ratisen kehollinen näyttelyopastus", luki Taiteitten yön ohjelmassa. Tämä on nähtävä, ajattelin, ja Leena-ystävä oli samaa mieltä.

Kirkonkellojen kumussa kokoonnuimme Suomen ortodoksisen kirkkomuseon aulaan. Emme tienneet, mitä odottaa, mutta mielenkiintoista se olisi varmasti. Meitä vähän hermostutti, kun kuulimme, että opastus kestäisi reilun tunnin. Vielä kun piti ehtiä kuuntelemaan kaupunginorkesteria ja katsomaan vanhoja Kuopio-filmejä.

Olen käynyt ortodoksisessa kirkkomuseossa useita kertoja. Aina siellä on ollut liikaa kaikkea vierasta, niin paljon hienouksia, jotka jäävät salaisuudeksi.

Kenotafeja. Feloneja. Pyhittäjiä. Ikonostaaseja. Rintaristejä. Yksi ortodoksinen äidinäiti ei vielä auta siinä asiassa, että näistä mitään ymmärtäisi.

Ja sitten tämä tanssija avaa silmät ja sydämet!

Nyt käytiin vain kahdessa museon lukuisista huoneista. Ensin tanssija otti erilaisia asentoja ja saimme etsiä niitä vastaavan esineen museon kokoelmista. Hän pelkisti esineet ihanan näkyviksi ja kertoi myös niistä hiukan. Sekin tuli selväksi, että feloni on se ortodoksipapin päällimmäinen, hihaton viitta.

Tutkimme hetken erilaisia jalanjälkiä. Yksi meistä oli kengänkokoa 41, mikä lienee ollut myös Kristuksen jalan koko. Siitä juohduimme miettimään Kristuksen seuraamista.

Kierros päättyi punaisen lipaston luo. Siihen oli kerätty museon henkilökunnan tärkeitä esineitä, joilla kaikilla oli tarina. Meidän tehtävämme oli jakaa pikku ryhmissä omien tärkeitten esineittemme tarinat.

Huomasimme kertovamme ventovieraille ihmisille meille tärkeistä esineistä ja asioista. Loisteliaaksi lopuksi Helena Ratinen tanssi tarinoistamme kolme. Senkin, jossa sairaudestaan juuri kuullut, ahdistunut nuori mies tekee hopealangoista ristiä. Sitä ristiä, jota hänen äitinsä kantaa aina.

Ajan taju katosi. Olisimme viipyneet sujuvasti toisenkin tunnin. Pyhyyden kokemus oli mykistävä. Se meni - kuten Jorma Uotinen sanoisi - aivojen, sydämen ja maksan läpi. Jotkut itkivät.

Ei ollut tarvetta muulle taiteelle sinä iltana. Eikä iltahartauksillekaan, sen puoleen.

Kuopiossa sijaitseva Suomen ortodoksinen kirkkomuseo sulki ovensa 28.8.2009 perusnäyttelyuudistuksen vuoksi ja avautuu jälleen kesäkuussa 2010.

27.8.2009

Olipa jumalanpalvelus

Kirkkokahvit, pikku purtavaa ja tutustumismahdollisuus tarjoiltiin jo ennen jumalanpalvelusta. Siitä sitten kotoisasti rupatellen siirryttiin kirkkosalin puolelle jumalanpalvelukseen, joka alkoi kello 11.15.

Jumalanpalveluksen aluksi kaikki avainhenkilöt esiteltiin. Toivottiin, että uudet kirkkovieraat täyttäisivät kirkonpenkistä löytyvän sinisen lomakkeen. Se jätettiin lähtiessä eteiseen. Siinä voi kertoa, mikä seurakunnassa kiinnostaisi. Siinä voi myös kertoa, jos halusi antaa jonkun taitonsa seurakunnan käyttöön. Yksi on hyvä leipomaan. Toinen osaa organisoida. Kolmas huoltaa tietokoneita.

Koko seurakunta oli yhdessä jumalanpalveluksen alun. Laulettiin reipastahtisesti bändin säestyksellä - tuttuja, helppoja, tarttuvia melodioita. Sitten lapset ja nuoret lähtivät omiin kanaviinsa, joita oli ainakin viidelle eri ikäryhmälle. Niillä ryhmillä oli hilpeät nimet, ei mitään pyhäkouluja tai raamattuluokkia. XStream. Rock Solid.

Jumalanpalveluksen jälkeen tarjoiltiin edullinen sunnuntailounas. Sen äärellä oli hyvä jatkaa rupatusta.

Kirkontorni ei loistanut maamerkkinä koko kylän yllä vaan kokoonnuttiin tavallisen kerrostalon alakerrassa.

Arvasit varmaan, että ei oltu Suomessa. Tämän kokemuksen näyttämönä oli anglikaanitaustainen St. Michael's Church Pariisissa. Kävin siellä viisi vuotta sitten enkä ole ikinä, missään seurakunnassa, kokenut sellaista vastaanottoa. Jäin harmittelemaan vain kahta asiaa: että perheeni ei ollut mukana, ja että en asu Pariisissa.

Kirkkomme työntekijät maailmalla voisivat opettaa meille yhtä sun toista siitä, miten ihmiset toivotetaan tervetulleiksi ja miten heidät saadaan kiinnittymään seurakuntaan.

Olennaista ei ole kaava. Olennaista on kohtaaminen.

(Julkaistu alun perin osoitteessa http://www.kotimaa24.fi/)

24.8.2009

Ensimmäiset - ja viimeiset? - kirkkopäiväni

En ole ennen ollut Kirkkopäivillä. Ystävä varoitti, että siellä tulee ähky, ohjelmaa on liikaa ja valinta on vaikeaa, ellei mahdotonta. Oikeassa oli.

Lauantain 22.8. aamusessio Viisi kertaa laadukkaasti? oli mielestäni hyvä. Eikä todellakaan sen takia, että minulla oli siellä esitys Mies yli laidan! -hankkeesta. Terhi Jormakka oli ohjelman hyvin suunnitellut ja veti sen napakasti, puhujilla oli sanottavaa ja aikataulussakin suurin piirtein pysyttiin. Ja mikä parasta, runsas osanottajajoukko sai oikeasti keskustella alustusten herättämistä ajatuksista ja jakaa niitä.

Itse olisin mielelläni kuullut lisää asiakkuusjohtaja Virpi Europaeukselta siitä, miten hänen mielestään kirkon jäsenyyttä pitäisi kannatella ja johtaa.

Kirkkopäivien ohjelmakirjasessa luki: Ihmettele, ihastu, innostu! Yhdessä paneelissa naapuri kysyi, missä kohtaa olen menossa.

Ihmettelyksi jäi. En esimerkiksi ymmärrä, miksi teologit tappavat orastavan innostuksen lataamalla puheenvuoroihinsa sellaisen terminologisen arsenaalin, että jokainen ei-teologi tuntee itsensä idiootiksi.

Tai ehkä tein vain vääriä valintoja.

Minun olisi ehdottomasti pitänyt osallistua Sovitettujen toiveitten konserttiin, sillä nauroin ääneen sitä kotimatkalla autossa kuunnellessani. Soi kunniaksi Luojan taipui hyvin polkaksi ja Ystävä sä lapsien räpiksi taitavien muusikoitten - kuten Jaakko Kuusisto ja Marzi Nyman - näpeissä. Paikalla olleitten mukaan tilaisuus oli erinomaisen inspiroiva.

P.S. Perun oitis teologislangin arvosteluni! Kotona odotti kirje sairaalasta. Sen mukaan minulla on mm. Modic I-tyyppistä ödeemia ja fasettiartroosia. Oh yeah!

Kuva: Säkkiin ja tuhkaan pukeutunut rovasti Markku Suokonautio Sonkajärveltä keräsi jälleen median huomion.

19.8.2009

Olisi edes juustoa

He odottavat bussia koleassa aamussa kädet syvällä farkkujen taskussa. Tummien hupparien vetoketjut on vedetty tiukasti kiinni.

Eloa aamunjähmeisiin olemuksiin tuo ainoastaan paikalle löntystelevä heimotoveri. Kansalaisten koko olemus kertoo, mitä mieltä koulusta ollaan, ainakin näin julkisilla paikoilla. EVVK.

Kaukana on parin viikon takainen sortsirentoilu ja kokisten korkkailu.

Joku heistä on onnellinen, kun saa taas lämmintä ruokaa, edes joka arkipäivä. Toinen ei millään enää kestäisi kotona turhautuvia vanhempiaan.

Onko teidän seurakunnassanne havaittu, että tässä maassa on taantuma, tai jopa lama? Onko teidän seurakunnassanne oikeasti mietitty, miten tämä havainto näkyy ensi vuoden toimintasuunnitelmissa? Mistä teillä luovutaan, jotta nuoret saavat ruokaa, lapset turvaa ja hoivaa, aikuiset kuuntelevia korvia ja auttavia käsiä?

Diakoniatyöntekijät kertovat nuorista, joitten silmät alkavat tuikkia, kun he näkevät juustoa. Sen voi muistaa, kun puntaroi kaapillaan Aura Goldin ja Salaneuvoksen välillä.

Tänään vietetään ensimmäisen kerran maailman humanitaarisen avun päivää.

11.8.2009

Naapurihuoneen aasi

Lomaltapaluita. Koulutien opettelua. Vanhaan sopeutumista. Uuden jännittämistä. Naapurihuoneen aasin ihmettelyä.

Sellaista on elämä elokuussa. Koululaisperheissä elokuun loppupuoli on melkoista palapeliä. Meilläkin mietitään, miten koulunkäynti, jalkapallo, musiikin teoria, ajoharjoittelu, kitara-, piano- ja tanssitunnit, seurakuntavastuut sekä meidän vanhempien työt ja työmatkat sovitetaan yhteen. Uskalsin ilmoittautua yhdelle kansalaisopiston kurssille ja haaveilla toisesta. Merkitsin tosin kalenteriin myös päivän, jolloin kurssi on viimeistään peruttava.

Elokuun palapeliä mutkistaa osaltaan se, että Iisalmen seurakuntatalon lattiaremontti on ainakin viikon myöhässä. Toimistoni on toki ollut hyvin liikkuva tähänkin asti ja sijainnut osin kotona Kuopiossa. Nyt se on kutistunut entisestään ja koostuu ainoastaan tietokonerepusta.

Ennen lomia olimme tiedottajan kanssa evakossa nuorisotoimistossa. Siellä oli hyvä meininki, tykättiin molemmat. Sitten tuli sen toimiston tyhjennyksen vuoro ja vahingossa minunkin työlaatikkoni vietiin - jonnekin. Ensimmäisen lomajakson jälkeen puoli päivää vierähti iloisesti niitä etsiessä.

Toisen lomajakson jälkeen touhuilin pari päivää kahvihuoneen nurkassa. (Hyvä paikka muuten havainnoida työpaikan ihmissuhteita.) Päivän verran ehdin nauttia uudesta työtilastani lähetystoimiston kupeessa mutta sitten luovutin sen tiedottajalle, jonka uusi huone on puolestaan vielä kesken. Koska meneillään oli tiedottajanvaihdos, oli tärkeää, että tälle vahdinvaihdolle oli joku tila.

Vaikka minulla on kotona hyvä toimisto niin kaikkea ei voi tehdä etänä. Kesän kiertolaiselämä on välistä hiukan kiristänyt pinnaa - vaikka en periaatteessa tarvitse kuin tietokoneelle virtaa, tulostus- ja nettiyhteyden niin jossain vaiheessa olisi myös mappeihin vilkaistava - niihin, jotka ovat laatikoissa, jossakin.

Ennen en ole kuitenkaan päässyt aasin naapuriksi. Niin kävi viime viikolla. En sentään ole ryhtynyt vielä työtovereita aaseiksi kutsumaan. Vapaa pöydänkulma vain löytyi vaihteeksi lapsityön toimistosta. Ja sielläpä minua kurkisteli naapurihuoneesta reippaan kokoinen, lempeä aasi.

Eloisaa tämä seurakuntatyö!

30.7.2009

Kirkkoa ei tarvita mihinkään

Ylen uutisten mukaan jo 43 % avioliitoista solmitaan maistraatissa. Radiossa nuori nainen kertoi nähneensä ystävien siviilivihkimisestä, että kirkkoa ei tarvita mihinkään.

Jari Jolkkonen sanoi tiistain aamuhartaudessa jotensakin niin, että Jumalan kansa ei ole mikään huippuunsa trimmattu uraohjusblondi vaan raihnainen ja nilkuttava sakki. Ken vanhasta äitikirkosta eroaa, asettuu toisten yläpuolelle ja uskoo pärjäävänsä yksin.

On helppo uskoa pärjäävänsä omillaan, kun on nuori, terve ja menestyvä. Ehkä vielä silloinkin, kun on keski-ikäinen ja terve. Jos on.

Useimmille meistä harmit ja hallat, suorastaan tuiskut, käyvät jossain elämän vaiheessa sen verran kohti, että elämän tarkoitus alkaa mietityttää. Kun koulutuspaikkaa tai työtä ei ole, kun oma tai läheisen sairaus masentaa, kun ikuiseksi aiottu rakkaus hiipuu. Kun kepeästä päiväperhoelämästä tulee suossa tarpomista, sitä alkaa väkisin miettiä, olisiko omien voimien kantavuudella sittenkin rajansa.

Savon Sanomat kertoi passelisti myös tiistaina, että taantuma ajaa ihmisiä kirkkoon:

"Taantuma näkyy kirkoissa esimerkiksi taloudellisiin huoliin ja työttömyyteen liittyvien esirukousaiheiden määrän kasvuna. Vaikeuksien keskellä ihmiset usein etsivät turvallisuutta perinteisistä instituutioista, kuten kirkosta."

Ehkä Jumala on sen niin suunnitellutkin. Takut, riesat ja ristit ovat omiaan vetämään meitä hänen lähelleen. Elämän kolhuissa kirkko on paikka, jossa ei kysellä ansioluetteloita vaan armahdetaan.

En minäkään itseasiassa tarvitse kirkkoa - instituutiona - paljoonkaan, paitsi tietysti palkanmaksuun. Seurakuntaa sensijaan tarvitsen, kristittyjen yhteyttä ja armon jakamista.

29.6.2009

Huh hellettä

Ehdin olla jo viikon lomalla mutta palasin ruotuun täksi viikoksi. Loma ei tainnut olla vielä riittävä, jos mittarina käytetään sitä, miten salasanat ovat unohtuneet. Oikein hyvin ne nimittäin muistin. Toisaalta toimistoelämä tuntuu melko kepeältä kotityöleiriin verrattuna.

Viime viikko oli todella lämmin. Yritin koko viikon päästä riippumattoon asti mutta ei onnistunut. Kotona on niin hirveän paljon tekemistä. Pestäviä ikkunoita ja mattoja. Vaihdettavia verhoja. Silitettävää pyykkiä. Varastoon pääsyä odottavia toppatakkeja. Nuhjaantuneita nurkkia. Läjääntyneitä papereita. Pölyyntyneitä lipastonpäällisiä.

Voisin hyvinkin ummistaa silmäni kaikelta tältä ja palata urakkaosastolle syksymmällä, ellei olisi rippijuhlat tulossa. Nyt ei auta.

Toisaalta hyvät juhlat syntyvät juuri siitä: kun ripustaa niska kenossa verhoja, etsii passeleita kesäkukkia, selaa reseptivihkoja, hikoilee keittiössä, laskee vierasmääriä, suunnittelee ja harjoittelee ohjelmaa - ja on lopulta sitä mieltä, että tästä ei tule mitään, nämä ovat viimeiset juhlat, jotka järjestän! Käämini käryävät säännönmukaisesti siinä juuri ennen mutta juhlapäivänä kuitenkin kaikki ovat yleensä (väsyneitä mutta) hyväntuulisia, koti on kaunis ja tarjottavatkin riittävät. Jotain aika olennaista jäisi kokematta, jos kaiken ostaisi valmiina.

Mitä niihin juhlatarjoamisiin tulee - esikoinen tuumasi viisivuotiaana, että "ei tarjoamisia tarvi olla, jos on iloinen mieli ja leikkejä!"

Nämä ovat meidän viimeiset rippijuhlamme. Siinä on oma haikeutensa. Ja kuka sen tietää, monetko juhlat kenellekin saa järjestää. Esikoisen parhaan rippikouluystävän hautajaiset olivat puoli vuotta konfirmaation jälkeen.

Tartun hetkeen siis ja olen iloinen siitä, että näissä lämpöolosuhteissa on suorastaan pakko vähän hidastaa ja nauttia grillaamisesta ja pitkistä aterioista pihalla perheen kanssa :)

5.6.2009

Miten voi kohdata, jos juoksee koko ajan?

Facebook-kamu kysyy tänään, minne ovat kadonneet aika, rauha ja rakkaus. Henrietta Grönlund puolestaan pohtii blogissaan, miten kirkossa haluttaisiin olla osallisuuden (työ)yhteisö, mutta todellisuudessa ollaan tehokkuuteen pyrkivä palveluorganisaatio. Kirkon tiedottajien aktiivinen ryhmä on tänään vaihtanut ajatuksia siitä, miten bisneksen kieli ja toimintatavat sopivat kirkon työhön vai sopivatko ollenkaan.

Minulla on työkavereita, joitten kalenterit ovat täynnä kuukausiksi eteenpäin. Ei ehditä sinne eikä tänne, kun aina pitäisi olla jossain muualla. Itsekin olen raisutahtisten kevätkuukausien jälkeen ihmeissäni siitä, miten minulle taas kävi näin: töitä on enemmän kuin jaksan tehdä, eivätkä ne työt ole välttämättä edes niitä, jotka olisivat tehtäväni kannalta tärkeimpiä.

Rovastikuntapäivässä maaliskuussa työntekijät olivat hyvin yksimielisiä siitä, että työssä kaikkein tärkeintä on ihmisten kohtaaminen. Miten voi kohdata, jos juoksee koko ajan? Voihan tietysti olla, että ihmiset juoksevat kohtaamisesta toiseen, mutta pikkuisen epäilen.

Olen työn suunnittelun vankkumaton kannattaja. Silti mielestäni olisi paikallaan miettiä, ovatko kaikki palaverit tarpeellisia. Onko asioita, jotka voisi hoitaa sähköpostikyselyllä? Entä tarvitaanko kaikkeen se (demokraattinen) valmisteluelin vai olisiko pieni valmisteluryhmä tehokkaampi?

Seurakunnilla tuntuu olevan kova tarve korostaa tehokkuuttaan ja osaamistaan. Kun halutaan olla kuin mikä tahansa muu työpaikka, yritys lähestulkoon, omaksutaan kritiikittä liike-elämän kieltä ja toimintatapoja. Portaanpään opiston rehtori Petri Järveläinen sanoo Kiuruveden herättäjäjuhlien lehdessä: "Nenästä vedettyjen ihmisten puheita ympäristössä, johon ne eivät kuulu! Olen kastettu kirkon jäsen enkä mikään asiakas. Silloin olen asiakas, kun menen ostamaan makkaraa!"

Liikeyrityksen tehtävä on tuottaa voittoa osakkeenomistajille. Me emme tietääkseni tavoittele voittoja. Emme ainakaan rahassa mitattavia. Siksi kannattaa istuttaa kirkon työhön toisen alan terminologiaa ja työtapoja tiukasti seuloen ja vakaasti harkiten.

Ja muistaa, että tappotahtinen 24/7-työ saa aikaan vain savuavia raunioita. Kaikilla työpaikoilla.


P.S. 8.6. Viikonloppuna luin Kuopion seurakuntayhtymän Kirkko ja koti -lehteä ja kas vain, sieltäpä tuli vastaan tuttuja ajatuksia, helsinkiläisen kirkkoherran Reijo Liimataisen suulla:

”Hukkaamme arvokkaita asioita hölmöilyihin, jos tuotamme palveluita toisillemme ja järjestämme kokouksia.” Loputtomien suunnittelupalaverien ja strategioiden luomisen sijasta pappisasessori suosittelee ihmisten pariin jalkautumista. Suunnittelun valtaa tulee antaa niille, jotka töitä tosiasiassa tekevät. ”Seurakunnan perustehtävän – ihmisten kohtaamisen – kannalta en ole ollenkaan huolissani kirkon tulevaisuudesta. Kysymykseni on, miten hiomme järjestelmää järkevämmäksi.”

”Unelmani on, että tulevaisuuden kirkossa tapahtumien runsaus korvautuu rauhallisella ihmisten kohtaamisella. Armon ja anteeksiantamuksen sanoma on esitettävä ulkoasultaankin uskottavassa muodossa”, Reijo Liimatainen summaa.

29.5.2009

Missä olet, kouluttaja!

Kaiken keväisen hötkeen keskellä olen jahdannut syksyksi kouluttajia kuin viimeistä päivää.

Nyt uhkaa epätoivo iskeä, sillä olen vetänyt vesiperän jo useamman jahtikohteeni kanssa. Osaaminen ei osu yksiin tarpeittemme kanssa, tai kysymäni ihminen ei muilta töiltään ehdi, tai kokee olevansa liian kokematon kouluttajana.

He, joiden puhelinvastaajan kanssa olen pääsyt keskustelemaan, eivät soita takaisin. He, joille olen lähettänyt sähköpostia, vaikenevat kuin muuri.

Taitaa olla liikaa kevätkiireitä opetusalalla juuri nyt mutta voisi sitä edes ilmoittaa, että palaa asiaan ensi viikolla.

Ilmoitan siis näin julkisesti, että etsin tomeria kouluttajia tällaisiin tarpeisiin:
  • puheitten pito ja esiintyminen
  • mainosten ja ilmoitusten teko (= graafisen suunnittelun alkeet).
Koulutuspäivät ovat 4.9. Varpaisjärvellä ja 4.11. Lapinlahdella. Koulutettavat ovat seurakuntien työntekijöitä. Vinkkejä vastaanotetaan! Savolaisilla etusija :)

16.5.2009

Muutama laadukas kohtaaminen

Perheessä oli juhlat. Itseasiassa tuplajuhlat: kaste ja vihkiminen.

Olipa terveellistä katsella toimitusjärjestelyjä tavallisen seurakuntalaisen näkökulmasta. Saadaanko kanttoria lyhyellä varoitusajalla. Miten meidät opastetaan seurakuntatalon keittiön käyttöön. Kuinka pappi pitää homman koossa, kun läsnä on jännittynyt nuori pari ja vielä nuorempi kummikaarti.

Saatiin kanttori. Hyvin opastettiin. Mainiosti luotsattiin. Meidät on nyt tavoitettu laadukkaasti jo melkein tämän vuoden kiintiö täyteen (Kirkon strategia 2015: Tavoitamme jokaisen jäsenemme laadukkaasti vähintään viisi kertaa vuodessa).

Pidin Varpaisjärvellä pienen koulutuksen eilen. Työntekijät tuumivat, että vaikkapa kaste- tai hautajaisasioita virastoon hoitamaan tulevat ihmiset eivät enää tiedä, miten tulisi toimia. Perhejuhlien järjestäjät tarvitsevat siis entistä enemmän opastusta ja neuvontaa.

Seurakuntien kotisivut voivat olla suureksi avuksi neuvonnassa, sillä sieltä sitä tietoa etsitään. Saamme Ylä-Savossa olla tyytyväisiä seurakuntien kotisivuihin. Niiltä on huomattavasti helpompi löytää vastaukset juhlajärjestelijän yleisimpiin kysymyksiin kuin Kuopion seurakuntien sivuilta.

Helsingin Sanomien verkkosivuilla on muuten tällä viikolla käyty varsin rapsakkaa keskustelua kummiudesta, kiitos Laura Koljosen kolumnin. Siellä on mm. tällainen mielenkiintoinen kommentti: Oma kummityttöni kastettiin kirkollisin menoin ja olen 100 prosenttisen ehta kummitäti siitä huolimatta, että olen eronnut kirkosta reilu kymmenisen vuotta sitten. Seurakunta ei kokenut asiaa minkäänlaisena ongelmana. Käy katsomassa!

Kuva Petosen seurakuntatalolta Kuopiosta. Siellä on upeat, kuvanveistäjä Pauno Pohjolaisen taideteokset sekä kahviossa että kirkkosalissa. Kahvion taideteos Elämän virta kuvaa elämän pyörteitä.

6.5.2009

Älykästä ja älytöntä liikennettä

Liikenneministeriön virkamiehet keskustelivat aamuradiossa älykkäästä liikenteestä. Tarkoittaa siis, että liikenneturvallisuutta parannetaan uuden teknologian avulla. Höristin korviani, kun sanottiin, että myös asenteisiin pitää vaikuttaa. Nyt tulee asiaa, ajattelin. Mutta tässä tapauksessa puhuttiin asenteista liikenneteknologiaa kohtaan.

Suomen maanteillä kuolee 250 ihmistä joka vuosi. On tilanteita, joille ei voi mitään, ei teknologian avulla eikä muuten. Mutta sitten on vaaratilanteita, joihin syy löytyy vain ja ainoastaan kuljettajan korvien välistä.

Ajan niin paljon, että tiedän jo yhtä sun toista tästä aiheesta. Keiden luulet aiheuttavan pahimmat vaaratilanteet? Ei, en puhu kaksikymppisistä karvanoppa-datsunpojista.

Törkeimpiä ovat keski-ikäiset audi- ja mersumiehet. Jos joku roikkuu takapuskurissa kiinni ja koukkii jonossa - vaikka sataisi räntälämpäreitä ja vastassa olisi jatkuva liikennevirta - hän on poikkeuksetta audi- tai mersumies.

Härskein tapaus tuli minua vastaan minun kaistallani ja rohkeni vielä vilkutella valoja, että väistäpäs siitä (kyllä, minulla oli ajovalot päällä). Nämä törkimykset luulevat, että maantiet on tehty vain heitä varten, että nopeusrajoitukset on tarkoitettu rikottaviksi, että keltaisia viivoja on maalailtu teihin ihan vain lystin vuoksi.

Kurjinta on, että jos audi- tai mersumies aiheuttaa kolarin, hän itse selviää siitä vähimmin vammoin, kiitos autonsa varustelun. Me muut vammaudumme loppuiäksi tai kuolemme yksin tein.

Näitä asennevammoja ei ratkaise älykäs liikenneteknologia. Missä ovat Enska ja Hanski!

28.4.2009

Verbaalivirtuooseja

Kylläpä ilahduin piispa Kari Mäkisen aamuhartaudesta tänään. Hän oikein maalasi sanoilla, vai mitä sanotte tästä:

Palestiinan pölyiset tiet, kiviset talot, lammaslaumat, ihmiset kylien toreilla. Auringon hehku, yön pimeys, tähdet pään yllä. Ihmisten elämä, lasten parku, ruuan hajut, kauppiaitten huudot, päivästä toiseen jatkuva ankara työ, unelmat, rakkaus, sairaudet, pelko, vanheneminen, kuolema. Vuodesta toiseen, sukupolvesta toiseen.

Se oli ihmisen elämää, niin kuin tämä tässä. Aamuruuhka, päivän työt edessä. Lapselle pitää hankkia uusi reppu. Jogurttipurkki kaatuu aamupöydässä. Lääkkeet pitää muistaa ottaa. Lyhyeksi jääneen yön paino niskassa; mitä sitten jos meilläkin lomautetaan tai irtisanotaan.

Radiohartauksissa kuulee toisinaan näitä verbaalivirtuooseja mutta ei kovin usein, ehkä noin kerran kuussa. Viimeksi minut sai lähettämään kiittävää palautetta Vuosaaren kirkkoherra Seppo Tirkkonen 24.3. Etsin hänen tekstiään radiohartauksien arkistosta mutta kävipä ilmi, että hän ei edes kirjoita niitä! Ihailen suuresti tuollaista ilmaisutaitoa - että osaa puhua hyvin ja vielä pysyy aikaraameissa ilman käsikirjoitusta.

Yksi pettämätön sanankäyttäjä on pastori Hilkka Olkinuora mutta hän onkin ensimmäiseltä ammatiltaan toimittaja. Aina kun Hilkan aamuhartaus on tulossa, teroitan kuuloa - tai jos olen muissa maailmoissa, hänen sanansa kyllä vangitsevat huomion. Hilkan tekstejä kannattaa lukea kaikkien hartauksien pitäjien. Ja me keski-ikäiset naiset voimme ammentaa hänen viisaasta kirjastaan Elä ihmeessä.

Kaikki eivät pysty Hilkka-Olkinuora-ilmaisuun, vaikka harjoittelisivat ikänsä. Eikä kaikkien tarvitse. Verbaaliakrobatiaa tärkeämpää on, että se, mitä sanoo tai kirjoittaa, on itselle totta. Sellainen, mihin itse uskoo, ja mikä koskettaa omia tunteita, koskettaa myös yleisöä.

23.4.2009

Blogisti täällä hei

Lukija Vaasasta jo huolestui, että mihin olen kadonnut, kun blogi ei päivity.

Ei ole päivittynyt, ei. Elämä on mennyt melko tiheäksi enkä pidä asiantilasta ollenkaan. Olen viime viikkoina joutunut luopumaan monesta etäpäivästä ja se tarkoittaa sitä, että suunnittelu ja kehittäminen ovat kärsineet.

Mitä ihmettä olen sitten puuhaillut? Sitä välistä itsekin ihmettelen! Todella, joku syö kalenterista kokonaisia kuukausia.

Näitten asioitten tiimoilta olen kokoustanut viime viikkoina: Iisalmen seurakunnan toukokuiset työyhteisöpäivät, Ylä-Savon seurakuntayhtymäselvitys (Iisalmessa ja Pielavedellä), seurakuntien yhteinen 090909-tempaus, viestintähankkeen päätösseminaari 13.11., Kiuruveden herättäjäjuhlat 2010, kirkon muutosviestinnän kehittäminen (Helsingissä), rovastikunnan viestintätiimi, Iisalmen seurakunnan esitteiden uusiminen.

Oikeastaan kaikki edelliset aiheet ovat edellyttäneet jonkinlaista valmistelua ja/tai jälkihoitoa: esityslistojen ja muistioitten laatimista, tekstien tekemistä, soittelua, selvittelyä, suunnittelua.

Nämä koulutukset ovat olleet ajankohtaisia: työyhteisöviestintää Kiuruveden seurakunnan työntekijöille, viestintäpäivä rovastikunnan lapsityöntekijöille, esitysten teko I ja II, sekä strategian jalkauttamiseen liittyvät vertauskuvaverstaat Iisalmen seurakunnan työntekijöille.

Lisäksi tässä on ollut pienimuotoisia hösseleitä, kuten jo syksyltä juontava ongelma, että domain iisalmenseurakunta.com ohjautui ruotsalaiselle pornosivustolle. Siinä asiassa löysimme todellisen nettiritarin. Huolestamme Iltalehdestä lukenut iisalmelainen IT-asiantuntija Jussi Niskanen ratkaisi ongelman. Ja palautti ajoittain horjuvan uskon ihmisten auttamisen haluun!

Toivon levollisempaa toukokuuta mutta saa nähdä, miten käy.

Kuva: Hilkka Eskelinen Kiuruvedeltä ja Riitta Kauhanen Iisalmesta harjoittelevat lapsityön viestintäkoulutuspäivässä 17.4.

6.4.2009

Älkää viekö lapsilta

Laman varjot ovat pitkät. 1990-luvun säästöt lapsiperheiden palveluissa näkyvät yhä huostaanottojen sekä lasten ja nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisenä, kertoo Mannerheimin Lastensuojeluliitto.

Mitä tässä tilanteessa tekee viisas seurakunta? Satsaa perheisiin!

Sellainen seurakunta, jossa ei ole vilkasta perhe-, lapsi- ja nuorisotyötä, on kuoleva seurakunta. Kaikki turvaverkot ovat tarpeen, kun taloudessa myrskyää ja upotus uhkaa.

Seurakuntien perheneuvonta on tärkeä turvaverkon osa. Perheasiain neuvottelukeskuksessa olisi ihannetilanteessa yksi perheneuvojan virka 20.000 asukasta kohti. Esimerkiksi Vantaalla on yksi perheneuvoja 30.000 asukasta kohti. Kuopion perheasiain neuvottelukeskuksessa on yksi perheneuvoja 75.000 toiminta-alueen asukasta kohti. Onko ihme, jos apua on vaikea saada?

Ei ole mikään fraasi, että vanhempien suhde on lapsen koti. Kaikin keinoin nyt perheitä tukemaan, jotta meille kävisi paremmin kuin viime kierroksella! Toivoa pitää luoda ja tuoda, ja löytää heidät, jotka eivät käy kirkoissa ja seurakuntasaleissa.

Hei Kuopion seurakuntapäättäjät! Mikä teille on tärkeää?

Kirjoitus julkaistaan myös Kuopion seurakuntayhtymän Kirkko ja koti -lehdessä 8.4.2009.

25.3.2009

Minä en muuten jeesustele

Olin viime viikolla urheiluseuran junioriosaston vanhempainillassa. Paikalla oli seuran ylintä johtoa, oli lääkäriä ja junioripomoa.

Halusin kysyä mieltäni vaivaavasta asiasta. Useat työpaikat ja oppilaitokset ovat viime aikoina julistautuneet savuttomiksi. Urheiluseurat myös. Ei kuitenkaan tämä seura. Halusin tietää, miksi ei.

Olen totta kai selvillä siitä, että julistukset ja käytännöt eivät aina ole linjassa. Julistukset ovat kuitenkin tienviittoja. Ne vaikuttavat siihen, mikä on yleisesti hyväksyttyä ja mikä ei. Aika tärkeä juttu silloin, kun junnut tulevat hölmöilyikään ja kaikkea pitää kokeilla. Myös pelireissuilla, kun päästään valvovien silmien alta.

Häkellyin saamastani vastauksesta niin, että lamaannuin. Sitten kuohahdin.

Junioripomon mielestä on jeesustelua kuvitella, että urheilijat eivät tupakoi eivätkä juo. Päin vastoin, omasta kokemuksestaan junioripomo tiesi, että hyvin surullisia elämänkohtaloita näkee urheilijapiireissä.

Että sellainen viesti salilliselle vanhempia.

No totuuden nimissä junioripomo sanoi myös, että seuran pelisäännöt tupakan ja päihteiden suhteen on tehty selviksi valmentajille. Mutta missä tiedonkulku tökkii, kun kolmen vuoden aikana emme ole vielä saaneet selville, mitä ne pelisäännöt ovat?

Nuorten tupakointikokeilut ovat vähentyneet 2000-luvulla. Läheskään kaikki eivät edes kokeile: 18-vuotiaista noin neljännes on pidättäytynyt täysin tupakasta. Myös nuorten asenteet tupakointia kohtaan ovat tiukentuneet, samoin humalahakuinen juominen on vähentynyt.

Terveysvaikutuksia nyt on turha toistaa, mutta toistan silti. Tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin kuolee Suomessa joka vuosi noin 5000 henkilöä. Välittömiä terveysvaikutuksia ovat mm. pintaverenkierron huononeminen, päänsärky, fyysisen suorituskyvyn lasku, keskittymisvaikeudet, väsymys, hampaiden kunnon ja ikenien heikkeneminen ja pulssin nopeutuminen (Hengitysliitto Heli). Tupakointi lisää vaaraa sairastua ainakin viiteen erilaiseen syöpään. Muista sairauksista puhumattakaan.

Tuttavissa on useita nuoria, jotka katuvat katkerasti sitä, että tuli aloitetuksi tupakointi murrosiän kuohuissa.

Minä siis "jeesustelen" - tarkoittanee hurskastelua? - kun oletan, että lisenssimaksuja vastaan nuori saa terveen ja turvallisen harrastusympäristön.

Tupakoinnin opettelu sopii urheiluseuran pelimatkalle yhtä hyvin kuin kaatokänni sopisi seurakunnan retkelle. Arvot ja käytännöt kirkuvat räikeää riitasointua.

Vai mitä mieltä olet?

19.3.2009

Piispan kyydissä

Helmikuun puolivälissä ajelin Kiuruvedelle kirkkoherran virkaanasettajaisjuhliin. Tuli mieleeni, että olisin voinut yhtä hyvin tuppautua Kuopiosta piispan kyytiin, kun samaan määränpäähän oli matka. Tenttasin tutuiltakin, olisiko minun pitänyt kysyä piispalta kyytiä. Kyllä olisi, ehdottomasti.

Nyt olin hyvissä ajoin liikkeellä, kun tuomiokapitulin järjestämään rovastikuntapäivään Iisalmeen oli matka. Hyvät olivat kapitulin kuljetuspalvelut: kotikadulta haettiin ja sinne palautettiin. Matka meni hujahtaen niitä näitä jutellessa. Uusina tuttavuuksina olivat mukana myös Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen ja hiippakuntasihteeri Sirpa Juola.

Päivä oli antoisa. Rovastikunnassa on tehty runsaasti yhteistyötä ja se näkyi iloisista tapaamisista ja kuului puheensorinasta. Ehdittiin paljon: kuunnella lääninrovastin johdattelu kirkon ydintehtävän äärelle, katsella Kimmo Kääriäisen vakuuttava esitys kirkon nykytilasta ja trendeistä, pohtia ryhmissä sitä seurakunnan kaikkein tärkeintä tehtävää, osallistua piispan armolahja-aiheiseen raamattutuntiin. Sekä tietenkin syödä hyvin ja veisata yhdessä. Tärkeää jakamista sekin.

Tänään oli mitä upein aurinkopäivä, täydellisen säteilevä ja keväinen. Mutta kotimatkalla, Lapinlahden eteläpuolella, olimme yhtäkkiä keskellä pölypilveä niin, että emme nähneet yhtään mitään. Vastaan tullut rekka oli ilmeisesti pölläyttänyt hiekat ilmaan. Tiellä oli paljon autoja ja vauhtia 80 km/h. Juuri ennen pölyn keskelle joutumista olimme ohittaneet jonkun hitaan kulkuneuvon.

Rauhallisesti piispa saatteli meidät takaisin omalle kaistallemme, vaikka emme mitään nähneet. Kun pöly hälveni, havaitsimme väistäneemme täpärästi sekä peräkolarin että vastaantulevat rekat.

En tiedä, kauanko olimme piilossa hiekkapölyn keskellä. Luultavasti vain sekunteja. Olen iloinen, että olen hengissä. "Sinun kädessäsi ovat elämäni päivät." (Ps. 31)

17.3.2009

Iloista uskoa

Keskimmäinen poika palasi pyhäiltana isoskoulutuksesta.

Hän oli intoa täynnä. Mahtava meininki. Oli opeteltu palosammutusta ja improvisaatiota. Avannossa oli käyty, hilattu patjat käytäville ("poikien yhteishengen vahvistamiseksi") ja naurettu kippurassa. Selkeästi oli mieleen piirtynyt, että isosen tärkein tehtävä on olla esimerkki. Yhdessä etsittiin postimerkkejä, jotta ripariryhmälle saatiin tervehdykset lähtemään. Facebookiin singahteli ystäväpyyntöjä isoskavereilta.

Hymyilin haikeana. Olin minäkin kahtena kesänä isosena. Muistan innon ja ilon, toisaalta vakavuuden ja vastuun.

Mihin katoavat uskosta into ja ilo? Miksi jää vain vakavuus ja vastuu?

Miksi keski-ikäisen pitäisi syttyä Luther-luennoista ja siioninvirsiseuroista? Entä jos paljon mieluummin laulaisi nuotiolauluja ja nauraisi hulluille sketseille?

9.3.2009

Puhdikkaasti arkeen

Arkeen paluu alkoi hermostuttaa eilen illalla siinä määrin, että en oikein osannut rauhoittua yöpuulle. Sitä mukavammalta tuntuu nyt, kun huomaan, että päivä on ollut erittäin puhdikas, ja että perhenjäsenetkin palailivat tahoiltaan aivan tyytyväisinä loman jälkeiseen elämäänsä.

Tiistaina aamulla tapaan ensimmäiseksi Lapinlahdella Portaanpään opiston rehtorin Petri Järveläisen. Iltapäivällä pidän Iisalmessa Ylä-Savon mediakasvatustyöryhmän jäsenille koulutuksen aiheesta Virkeyttä viesteihin! Se on sellainen sillisalaatti - pikkuisen suullisista, pikkuisen kirjallisista, pikkuisen sähköisistä viesteistä. Vähän suunnittelusta, vähän kielikysymyksistä.

Kyseinen mediakasvatustyöryhmä taitaa olla muuten valtakunnallisestikin melko ainutlaatuinen. Se on moniammatillinen ryhmä, joka tiedottaa nettiin ja muihin sähköisiin medioihin liittyvistä mahdollisuuksista ja riskeistä lapsille, nuorille ja vanhemmille sekä lasten ja nuorten parissa toimiville. Mukana on väkeä Iisalmen kaupungin nuorisotyöstä ja sivistys- sekä sosiaalitoimesta sekä erilaisista hankkeista (kuten Perheen talo, Tytöt toimii), vanhempainyhdistyksistä, mediasta ja seurakunnista.

Keskiviikon kiinnostavin asia on Ylä-Savon seurakuntayhtymäselvityksen ohjausryhmän ensimmäinen kokous. Saan pohtia, suunnitella ja toteuttaa muutosviestintää. Se on hauskaa, erilaista, haasteellista, innostavaa! Ehkä ei olisi kovin kumma juttu luoda seurakuntayhtymää - niitataanhan näillä seuduin yhteen kokonaisia yliopistojakin. Minulla ei vielä ole omaa kantaa tähän asiaan mutta monet perustelut yhtymän puolesta ovat varsin järkeviä.

Torstaina onkin sitten tämän vuoden kolmas rovastikunnallinen viestintäkoulutuspäivä. Paikkana on Kiuruvesi ja aiheena kirjoittaminen. Kumppaninani on jälleen Sari Virta Kirkkopalveluista. Olen kokenut kirjoittaja mutta mahdanko osata tuoda näille ihmisille mitään uutta vaikkapa hartauskirjoittamisesta. Sen tiedän, että jokaiselle kirjoittajalle tuttujen käynnistysvaikeuksien voittamiseen voin ehkä joitakin vinkkejä antaa. Väitöskirjan tekijänä joutui aikanaan ottamaan kaikki keinot käyttöön sillä saralla!

8.3.2009

Hyvästi, hiihtoloma

Tämän loman nimi on ollut jo iät ajat talviloma. Nyt meillä on kuitenkin ollut nimenomaan hiihtoloma, sillä otimme kuopuksen kanssa tavoitteeksi hiihtää loman jokaisena päivänä ja olemme siinä melkein onnistuneetkin.

Lähdemme hiihtolenkille yhdessä. Sitten kuopus potkaisee muutaman kerran ja katoaa näkyvistä. Hän hiihtää 2-4 kierrosta siinä, missä minä yhden. Mutta olemme yhdessä hiihtämässä, ja lenkin päälle saunassa, ja se on tärkeää.

Olemme tutkineet kiihkeästi latukarttoja: minne seuraavaksi? Valittavaa riittää, sillä Kuopiossa on 400 km hoidettuja latuja. Jos rehellinen olen, hiihtäisin mieluiten niin metsäisiä latuja kuin ikinä, mutta niilläpä ei yleensä ole luistelu-uria kuopusta varten.

Olemme asuneet Kuopiossa melkein seitsemän vuotta mutta kertaakaan emme vielä ole käyneet talvella Tahkolla. Torstaina teimme sinne päiväreissun. Nuoriso rinteeseen, vanhukset ladulle. Ja tietenkään kamera ei ollut mukana, kun sen rankimman nousun jälkeen päästiin talven upeimpiin lumimaisemiin. Oli hiljaista, oli valkoista!

Päivän päätteeksi ajoimme miehen kanssa jäätietä Aholansaaren iltaseuroihin. Ei ollut ruuhkia sielläkään. Mieli rauhoittui kauniissa valkeassa salissa veisatessa. Veisattiin myös Siionin virsi 54, mistä on Kiuruveden vuoden 2010 herättäjäjuhlien tunnus:

Ilosta taivaallisesta
nyt muista murheitamme,
ja meille korkeudesta
suo elo, auttajamme.
Sinusta voima säteilee.
Myös meidät väkeviksi tee,
valaise varjot tiemme.


Oli hiljaista, oli valkoista!

27.2.2009

Rippikoululaisen matkassa

Kuopukseni täyttää tänään 15.

Hän syntyi vauhdikkaasti, alle kahdessa tunnissa, mutta asettui sitten levollisesti omalle paikalleen perheen hyörinään. Jos esikoiseni on sähäkkä sinkoilija ja keskimmäinen perusteellinen pohdiskelija niin kuopus on jotain siltä väliltä. Päättäväinen ja urheilullinen nuori mies, joka on koko ikänsä syönyt säännöllisesti ja paljon.

Siitä, mitä muuta hän on, kiitos murrosiän, minulla ei ole lupa kirjoittaa. Olen saanut joskus murhaavaa palautetta lapsilta, kun olen liian vuolaasti heitä käsitellyt julkisilla foorumeilla.

Sen saan kai kuitenkin sanoa, että kuopus on rippikoululainen. Ensimmäiset jumalanpalvelukset ja nuortenillat on käyty. Heinäkuun alussa odottaa leiri.

Lukemattomia rippileirejä nähnyt Pekka Simojoki muisteli Kuopion-konsertissaan viikko sitten, miten varsinkin pojat ovat leirin alussa ihan jäässä, mutta sulavat lopulta niin, etteivät malttaisi kotiin lähteä. Tätä ihmettä ja ilmiötä odotan ja toivon minäkin.

Rippikouluryhmän vanhempainillassa joukko toisilleen tuntemattomia ja hyvin keski-ikäisen näköisiä vanhempia kertoi, mitä kotiväki rippikoululta odottaa. Kiinnostava oli sen perheen kuvio, joka lähettää nuorensa ensin Prometheus-leirille ja sitten Herättäjä-Yhdistyksen rippileirille Aholansaareen, jotta tämä saisi riittävästi aineksia itsenäiseen maailmankuvan muodostamiseen.

He ovat ainakin uskaltaneet päästää irti. Minä huomaan, että kun kyseessä on kuopus, hänen haluaisi vielä hetken pysyvän kodin maailmoissa, lähellä, oli sitten kyse harrastamisesta tai elämänkatsomuksesta.

22.2.2009

Paimen, herra, puutarhuri - vai kippari?

Kiuruvedellä oli taas hieno juhla 15.2. Uusi kirkkoherra Risto Pentikäinen aseteltiin virkaansa kaikkien taiteen sääntöjen mukaan. Juhlat olivat samalla arvokkaat ja leppoisat, sopivasti päivän päähenkilön näköiset.

Eero Svärd työsti jo heti juhlien jälkeen upean kuvagallerian päivän tapahtumista seurakunnan sivuille. Eerolle kuuluu myös kiitos oheisesta kuvasta. Eikö se olekin hieno! Kirkkoherra odottamassa piispan, työtovereitten ja seurakunnan siunausta työhönsä, yksinäisellä ja nöyrällä paikalla mutta luottavaisesti tulevaisuuteen tähyten.

Ennen vanhaan sanottiin, että sana kirkkoherra olisi tullut suomen kieleen ruotsista, missä se on kyrkoherde, kirkonpaimen. Tämä etymologia ei kai nykytiedon valossa pidä paikkaansa mutta paimeniksi kirkkoherrat on ymmärtääkseni kutsuttu, laumaansa kaitsemaan.

Ristollekin annettiin viikko sitten runsaasti ohjeita paimentehtävään. Wille-piispan mukaan on tärkeää muistaa myös arkailevat lauman jäsenet. Jos he eivät uskalla tulla paimenen luokse, paimenen on mentävä heidän luokseen. "Kirkon tehtävänä on pitää esillä uskoa Jumalaan, ei uskonnollisuutta. Oikeamielisyyttä ja ihmistä ei saa unohtaa juhlamenojen alle, tällaisena aikana varsinkaan. Toivon, että pidät ihmisen puolta. Toivon, että kutsut, kannat ja houkuttelet ihmisiä Kristuksen luokse", kehotti piispa.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Toivo Remes sanoi, että seurakunnan pitää kasvattaa kirkkoherra omakseen. Hänen mielestään entisiltä kirkkoherroilta voi oppia ainakin sen, miten tärkeää on voimakas, Kristus-keskeinen saarna, ja ihmisten kohtaaminen.

Genelecin johtajan Veikko Hyvösen mukaan kirkkoherran on tärkeää hoitaa seurakuntaa kuin puutarhaa ja muistaa keskittyä olennaiseen, seurakunnan perustehtävään. "Mikään tässä maailmassa ei korvaa ihmisille sanomaa armollisesta Jumalasta", Hyvönen sanoi.

Täällä meillä päin valittiin viime viikolla myös lääninrovastia, paimenta koko Ylä-Savolle. Se ei ollut helppoa, kun tehtävää ansiokkaasti kuusi vuotta hoitanut Lapinlahden kirkkoherra Lauri Jäntti ei halunnut enää tehtävässä jatkaa. Äänestyksessä Vieremän kirkkoherra Jukka Koivusalo ja Varpaisjärven kirkkoherra Olli Kortelainen saivat tasaäänet. Tuomiokapituli nimittänee tehtävään heistä toisen seuraavassa kokouksessaan 12.3. (Jälkihuomautus: pitivät ylimääräisen kokouksen 24.2. ja valitsivat Jukka Koivusalon.)

Suon Laurille mielelläni hänen tutkimusvapaansa mutta ikävä tulee. Lauri on käynnistänyt Ylä-Savon viestintähankkeet ja ollut työn sisällön puolesta lähin esimieheni. Enkä olisi ehkä koskaan tähän työhön edes hakenut, ellei minulle olisi vakuutettu, että Lauri Jäntin kanssa on tosi mukava tehdä töitä. Niin on ollut! Ja monenlaista esimiestä on minunkin työhistoriaani jo mahtunut. (Helsinkiin tiedoksi, että Lauri olisi kyllä hoidellut sen Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston erinomaisesti.)

Piispan mukaan mies, joka osaa purjehtia, osaa hoitaa myös seurakuntaa. En ymmärrä purjehtimisesta paljoakaan mutta oletan, että kapteenille on eduksi vankka ammattitaito, levollinen mielenlaatu, jämäkkyys, kaukokatseisuus ja erinomaiset yhteistyötaidot. Näitä kaikkia voimme odottaa myös seurakuntiemme kippareilta.